Svet
4227 ogledov

Mrtvi v eksploziji: Kaj tokrat Evropi prekriva Putin?

Raketa Epa Simbolična fotografija
Med testom je eksplodirala nova raketa in povzročila radiacijsko sevanje. Ljudje v paniki v lekarne, skrivnostno izginilo tudi prvotno sporočilo.

V četrtkovi nesreči v vojaškem oporišču blizu mesta Arhangelsk na severu Rusije v bližini Baltika je po najnovejših podatkih ruskega obrambnega ministrstva umrlo pet ljudi, trije so bili ranjeni, poroča ruska tiskovna agencija Tass, vest pa povzema STA.

Na ministrstvu so še pojasnili, da je med preizkusom raketnega motorja na tekoče gorivo odjeknila eksplozija. Po njihovih navedbah je pri tem umrlo pet strokovnjakov ruskega državnega podjetja za jedrsko energijo Rosatom. Še trije so bili ranjeni in so prepeljali v bližnje bolnišnice.

Po poročanju BBC so v jedrski družbi Rosatom povedali, da so preizkušali nov "izotop pogonskega vira" za pogon rakete. 

Najprej objavili, nato zbrisali

Oblasti v mestu Severodvink, ki je od trstnega področja oddaljeno slabih 50 kilometrov, so kmalu zatem sporočile, da so se je stopnja radiacije takoj po eksploziji povišala, a da se je po 40 minutah spet spustila na normalno raven. Stopnja radiacije sicer ni bila na zdravju nevarni ravni. So pa lokalne oblasti vest o radiaciji nato zbrisale s spletne strani. Ko je BBC spraševal, zakaj, so odgovorili, da je nesreča stvar, ki spada neposredno pod rusko obrambno ministrstvo.

Vseeno pa so številni lokalni prebivalci pohiteli v lekarne po jod, ki bi jih obvaroval pred sevanjem. Krajevni mediji so tudi poročali, da je ranjence iz območja nesreče evakuiralo osebje v posebnih zaščitnih oblekah, ki varujejo pred radiacijo.

Že drugič v nekaj dneh

Gre že za drug hud vojaški incident v državi. V začetku tedna je zagorelo že v skladišču streliva v vojaškem oporišču v sibirski regiji Krasnojarsk v Rusiji, čemur je sledilo več eksplozij. Pri tem je po najnovejših podatkih umrl najmanj en človek, 13 ljudi je bilo poškodovanih. Preiskovalci domnevajo, da se je incident zgodil zaradi neustreznega ravnanja s strelivom. V tem skladišču sta nato eksploziji odjeknili še v petek, pri čemer je bilo poškodovanih osem ljudi. Zadnji dve eksploziji naj bi povzročila strela.

V zadnjih letih se je v nekdanjih sovjetskih republikah zgodilo več podobnih nesreč v zastarelih skladiščih streliva. Konec junija je v Kazahstanu v podobni nesreči umrlo več ljudi.

Komentarjev 1
  • marsal 11:38 10.avgust 2019.

    Rusi delajo na svoji obrambi , ker nočejo biti žrtev načrta nove svetovne ureditve in zlate milijarde ! Kje smo mi Slovenci ,brez svoje suverenosti , si lahko zamislite !