Svet
8 ogledov

Eksplozija v jedrskem objektu

jedrska elektrarna francija EPA
Na jugu Francije je v jedrskem objektu prišlo do eksplozije. Umrl je en človek, štirje so ranjeni - eden huje.

V eksploziji, ki je odjeknila v centru za skladiščenje in ravnanje z radioaktivnimi odpadki Centraco, je umrl en človek, trije so poškodovani. Oblasti so sporočile, da zaradi eksplozije obstaja nevarnost uhajanja radioaktivnih snovi, a zaenkrat le-te še niso zabeležili. V elektrarni sicer ni jedrskih reaktorjev. Iz recikliranega plutonija, ki ga pridobijo iz jedrskega orožja, proizvajajo gorivo.

Do eksplozije naj bi prišlo potem, ko je v centru za shranjevanje in ravnanje z radioaktivnimi odpadki izbruhnil požar. Prav ta center Centraco velja za enega pomembnejših objektov francoske energetske skupine EDF. Francija kar 75 odstotkov energije pridobiva z jedrskimi elektrarnami, Centraco pa sodeluje pri razgradnji nukleark.

Na Twitterju je zaslediti sporočila, da so reševalci in zdravniki na kraju dogodka "videti mirni" in ne nosijo zaščitnih oblek.

Pol leta po Fukušimi

Včeraj je minilo pol leta od jedrske nesreče v Fukušimi. Najhujšo jedrsko nesrečo po Černobilu leta 1986 je 11. marca povzročil močan potresni sunek. Odpovedali so sistemi hlajenja, zaradi česar je prišlo do taljenja sredice, eksplozij in uhajanja radioaktivnih snovi v okolje. Japonske oblasti so evakuirale okoliške prebivalce in še zdaj ni znano, ali in kdaj se bodo lahko vrnili na območje starih domov.

Po nesreči v Fukušimi je nemška koalicija sprejela odločitev, da bodo do leta 2022 zaprli vse jedrske elektrarne. Napovedali so tudi zakojšnjo, sicer začasno ustavitev sedmih nemških jedrskih elektrarn, starejših od 30 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.