Svet
2116 ogledov

Eksplozija v Srbiji: osem mrtvih!

rudnik Soko Sokobanja Facebook
Zgodila se je huda nesreča, ki je botrovala tragediji. O vzrokih še ugibajo.

V rudniku Soko blizu Sokobanje v vzhodni Srbiji se je po eksploziji udrl del jame. Nekaj rudarjev je ostalo ujetih v podzemlju, poročajo srbski mediji. Osem ljudi je umrlo, je potrdil direktor Zdravstvenega doma Aleksinac Rodoljub Živadinović.

Direktor Splošne bolnišnice Aleksinac Goran Vidić je dejal, da je bilo v ustanovo pod njegovim vodstvom sprejetih 18 rudarjev - trije s težkimi poškodbami.

"Situacija je težka. Prišle so družine, ljudje so vznemirjeni. To na žalost ni naša prva nesreča. Aleksinac in okolica sta znana po teh stvareh," je za RTS dejal Vidić. 

V celotni izmeni je sicer delalo 49 rudarjev. Nekaj poškodovancev je bilo prepeljanih tudi v Klinični center Niš. Po podatkih lokalnih medijev je v zgodnjih jutranjih urah v rudniku prišlo do eksplozije metana.

V rudniku Soko je leta 1974, prav tako zaradi eksplozije metana, umrlo 15 rudarjev. Le leto kasneje je v še eni nesreči izdihnilo pet ljudi. Leta 1998 je v še eni eksploziji metana umrlo kar 29 rudarjev. Rudnik črnega premoga Soko je znan po stalni večji količini tega plina in zato velja za zelo nevarnega.

Komentarjev 1
  • suineg7878 08:37 02.april 2022.

    Potrebno je dodati, da so se delavci dva dni prej pritozevali nad glavoboli in povdarjali, da je v jami metan. Vodstvo rudnika jih je prisililo, da gredo v jamo....