Svet
26 ogledov

Eksplozija v Turčiji

Turška policija EPA
V eksploziji, ki je pretresla mesto Diyarbakir je bilo po prvih informacijah poškodovanih nekaj ljudi, objavljajo turške oblasti. Pred nedeljskim referendumom v Turčiji naraščajo napetosti.

V mestu Diyarbakir na turškem jugovzhodu se vidi oblak dima, ki se dviga nad stavbami. Vzrok eksplozije, v kateri je bilo poškodovanih več ljudi, še ni poznan.

Do eksplozije je prišlo pet dni pred referendumom, na katerem si bo predsednik Recep Tayyip Erdogan skušal povečati pristojnosti. Že pred referendumom je napovedal, da bo - v kolikor ga bodo Turki sprejeli - podpisal zakon o ponovni uvedbi smrtne kazni, če ga bo sprejel parlament. S tem bi si Turčija zaprla vrata v EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Evropa bo plačala za to, kar je naredila. Z božjo voljo bo vprašanje EU spet na mizi po 16. aprilu," je dejal Erdogan. Po njegovih besedah so Turki, ki živijo v Evropi, zatirani in ponižani. "Z božjo voljo bodo naši ljudje zahtevali njihovo odgovornost."

"Pred stoletjem so govorili, da smo mi 'bolnik'. Zdaj so oni 'bolnik'. Evropa propada," je dejal in dodal, da je evropsko gospodarstvo iz leta v leto šibkejše, poroča STA.

Erdogan je zatrdil, da bo brez odlašanja podpisal zakon o ponovni uvedbi smrtne kazni, ki jo je Turčija odpravila leta 2004 v okviru približevanja EU.

Turški predsednik je v minulih tednih povzročil precej razburjenja v Evropi zaradi svojih izjav, da se nekatere evropske države obnašajo kot nacisti, ker so turškim ministrom prepovedale udeležbo na predreferendumskih zborovanjih.

Teden dni pred referendumom za zdaj kaže na tesen izid, čeprav imajo zagovorniki ustavnih sprememb precej več medijskega prostora kot kampanja proti.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.