Svet
4 ogledov

Eksplozija zasula 27 rudarjev

Žurnal24 main
V eksploziji premogovnika na Novi Zelandiji je zasutih 27 rudarjev, je dejal direktor družbe Peter Whittall, ki je lastnik rudnika. Zelo hitra reševalna akcija ni prinesla rezultatov.

Močna eksplozija je odjeknila v premogovniku Pike River okoli 4. ure zjutraj po srednjeevropskem času, ko je bilo na Novi Zelandiji že popoldne. Na prizorišče so nemudoma prihiteli policija ter reševalna vozila in helikopterji. Lastniki premogovnika, družba Pike River Coal, sicer še ugotavljajo, kaj točno se je zgodilo.

Po navedbah policije je prišlo tik pred eksplozijo do prekinitve oskrbe z elektriko v rudniku, kar je povzročilo težave s prezračevanjem, posledično pa bi se lahko začel v rudniških rovih kopičiti plin. Zaradi nevarnosti kopičenja plina reševalci, ki so s helikopterji in avtomobili nemudoma prihiteli na prizorišče nesreče, tudi še ne morejo stopiti v rudnik. S tem bi lahko namreč izzvali novo eksplozijo.

Pred rudnikom se zbirajo družine rudarjev
Navedbe o številu pod zemljo ujetih rudarjev, s katerimi še niso navezali stika, se sicer nekoliko razlikujejo. Po besedah župana okrožja Grey Tonyja Kokshoorna naj bi jih bilo do 30, po navedbah direktorja družbe Pike River Coal Petra Whittalla pa 27. Pet rudarjev naj bi se po besedah Whitalla po eksploziji vrnilo nazaj na površje, najprej dva in kasneje še trije. Policija medtem govori o celo 36 pogrešanih.

Pri rudniku se medtem zbirajo družine zasutih rudarjev. Kot je dejal Kokshoorn, bi lahko reševalna operacija trajala več dni. A upanje, da bodo zasute rudarje vendarle uspeli rešiti, jim daje zgodba 33 čilskih rudarjev, je dodal. Te so namreč oktobra rešili, potem ko so globoko pod zemljo preživeli več kot dva meseca.

Premogovnik Pike River je začel obratovati lani. Do nahajališč premoga vodi 2,4 kilometra dolg dostopni rov, ki teče pod pogorjem Paparoa in so ga gradili kar deset let. Na drugi strani omenjenega pogorja se je leta 1968 v rudniku Strongman zgodila nesreča, ki je zahtevala življenja 19 rudarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.