Svet
7 ogledov

Eksplozije, ampak "premirje načeloma velja"

ruska vojska EPA
Kljub napovedanemu premirju, je ponoči na vzhodu Ukrajine odjeknilo nekaj eksplozij. Znana postala vsebina petkovega dogovora o premirju.

Vzhodno od obmejnega pristaniškega mesta Mariupol na vzhodu Ukrajine so včeraj zvečer odjeknile silovite eksplozije, kar vzbuja bojazni, da bi samo po enem dnevu že lahko bila ogrožena prekinitev ognja med vlado v Kijevu in proruskimi separatisti.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je v plamenih nadzorna točka separatistov na izhodu iz mesta. Okoli 23. ure po srednjeevropskem času so eksplozije že prenehale.

Do eksplozij je prišlo le nekaj ur za tem, ko sta ukrajinski in ruski predsednik Petro Porošenko in Vladimir Putin ocenila, da prva dvostranska prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine večinoma velja.

Obe strani sta se sicer v soboto medsebojno obtoževali za kršitev prekinitve ognja, ki sta jo sklenili v petek in ki naj bi končala skoraj petmesečno nasilje na vzhodu Ukrajine, ki je zahtevalo več kot 2800 življenj.

Obema separatističnima republikama "začasen" posebni status

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je danes objavila vsebino petkovega dogovora o prekinitvi ognja, ki so ga podpisali predstavniki Ukrajine in samooklicanih ljudskih republik Lugansk in Doneck. Vsebuje 12 točk, med drugim pa poleg takojšnje ustavitve ognja predvideva decentralizacijo oblasti v Ukrajini s podelitvijo posebnega statusa regijama Lugansk in Doneck, ki bo omogočal začasno lokalno samoupravo.

Dogovor naj bi Ovseju omogočil tudi stalen nadzor ukrajinsko-ruske meje in vzpostavitev varnostnega območja na meji. S tem naj bi preprečili pritok orožja in borcev iz Rusije, na kar vztrajno opozarjata Kijev in Zahod. Obe strani v sporu na vzhodu Ukrajine bosta prav tako morali izpustiti ujetnike druge strani. Glede na dogovor pa bo potreben tudi sprejem zakona, ki prepoveduje kazenski pregon in kaznovanje posameznikov za določena dejanja v Lugansku in Donecku.

Predvideni so tudi ukrepi za izboljšanje humanitarnih razmer na območju Doneškega bazena in zagotovitev izvedbe predčasnih volitev v Lugansku in Donecku.

V dogovoru je zahtevana tudi razorožitev nezakonitih oboroženih skupin in odstranitev vseh plačancev z ozemlja Ukrajine ter priprava programa za gospodarsko okrevanje Doneškega bazena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.