Svet
38 ogledov

Ekstra EU-pokojnine

Pokojnina uradnika EU znaša največ 70 odstotkov zadnje osnovne plače. V Slovenij Žurnal24 main
Evrokrati. 
Njihova povprečna mesečna pokojnina kar 10-krat višja od 
slovenske, ki znaša 570 evrov.
Pravica do pokojnine

EU. Uradnik EU dobi pravico do starostne pokojnine, ko je tam zaposlen najmanj 10 let. Najvišji znesek starostne pokojnine je 70 odstotkov zadnje osnovne plače, sicer pa se mu glede na delovno dobo izplača 1,9 odstotka za vsako leto. Primer: pokojnina za 10 let delovne dobe znaša 19 odstotkov svoje zadnje osnovne plače.

Povprečen upokojeni evrokrat prejme 5.700 evrov pokojnine, najvišje pa segajo tudi prek 10 tisoč evrov na mesec. Iz pokojninske blagajne Evropske unije (EU) bo letos pokojnino prejemalo 17.471 evrokratov, za njihove pokojnine pa bo iz proračuna EU porabljene 1,2 milijarde evrov, je izračunal britanski Telegraph.

Med upokojenimi uslužbenci pa za zdaj ni Slovencev – smo namreč še premlada članica (v EU od leta 2004). Jih pa v organih EU dela okoli 540.

EU-jevci prej v pokoj
Povprečen uslužbenec EU se upokoji pri 60 letih (upoštevani podatki do lani), kar je slabi dve leti prej od evropskega povprečja. Naj pa poudarimo, da EU državam članicam priporoča dvig starostne meje, medtem ko sami svojih priporočil ne upoštevajo.

"V pokojninski sklad EU članice ne vplačujejo posebej, temveč je ta znesek že vključen v znesku, ki se plačuje v evropski proračun – torej v določenem odstotku, kot to

570 evrov je znašala povprečna majska pokojnina v Sloveniji. Upokojenec z najvišjim prejemkom je dobil na račun 2.362 evrov.

plačuje vsaka članica," pojasnjuje Irena Brinar iz službe za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje na fakulteti za družbene vede.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.