Svet
22 ogledov

Ekstremisti usmrtili najstnici

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Somalska ekstremistična skupina je javno usmrtila dekleti, potem ko so ju obsodili, da sta vohunili za tamkajšnjo vlado.

"Ti dve deklici sta bili zlobni in sta vohunili za sovražnika (somalijsko vlado), a mudžahedini so ju ujeli in ju po preiskavi, da sta storili zločin, usmrtili," je povedal šejk  Yusuf Ali Ugas, poveljnik ekstremistične islamske skupine Al Shabaab.

Najstnicama so zavezali oči, ju z rokami privezali k drevesu ter ustrelili, poroča CNN. Prebivalec mesta Beledweyne je povedal, da je šejk povabil prebivalce, naj pridejo gledat usmrtitev. "Na stotine ljudi je prišlo gledat usmrtitev. Bilo je zelo slabo, dekleti sta bili videti šokirani in se jokali, a nihče jima ni mogel pomagati," je povedal prebivalec.

Sorodnik ene od deklic je zanikal, da sta bili vohunki. "Moja sestrična Ayan Mohamed Jama je imela komaj 16 let in je bila popolnoma nedolžna," je povedal. Drugo dekle je imelo petnajst let. Ko sta bili deklici še v priporu, ju njuni družini nista smeli obiskati.

"Ayan ni imela v svojem življenju z vlado nobenega stika, nikoli ni imela mobilnega telefona, tako da ne razumemo, kako so jo lahko obsodili, da je vohunka," je še povedal sorodnik.

Ekstremisti bijejo vojno zoper somalijsko vlado v upanju, da bi lahko vzpostavili strožjo obliko islamskega prava. Somalija ni imela stabilne vlade vse od leta 1991, posledica boja med uporniki in vlado pa se kaže kot humanitarna kriza v opustošeni in lačni državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.