Svet
44 ogledov

"El Chapo" že drugič pobegnil iz zapora

Joaquin Guzman EPA
Mehiški mamilarski kralj Joaquin Guzman, bolj znan kot "Kratki" (El Chapo), je pobegnil iz strogo varovanega zapora Altiplano, so danes sporočile mehiške oblasti. To je že njegov drugi pobeg iz zapora v zadnjih 14 letih.

Guzmana so varnostne kamere nazadnje zaznale v soboto zvečer v umivalnici, je sporočila komisija za nacionalno varnost.

Potem ko ga niso nikjer zaznali, so v zaporu, ki leži 90 kilometrov od prestolnice, sprožili alarm. Nato so njegov pobeg potrdili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemudoma so sprožili iskalno akcijo po okoliških cestah in v sosednjih državah, prav tako so ustavili zračni promet na bližnjem letališču Toluca.

So mu pomagali pazniki?

Oblasti so kasneje sporočile, da je Guzman pobegnil skozi 1,5 kilometra dolg predor, izkopan pod umivalnico v njegovi celici. Pazniki so v njej našli deset metrov globoko luknjo z lestvijo. Luknja je vodila v predor s prezračevalnim sistemom in razsvetljavo. Izhod iz predora je bil v zgradbi, ki je še v gradnji.

V predoru, ki je visok 1,7 metra in širok 80 centimetrov, so našli motocikel na tračnicah, ki so ga po domnevah preiskovalcev uporabili za prevoz orodja in odstranjevanje izkopane zemlje.

Prvi mož komisije za nacionalno varnost Monte Alejandro Rubido je sporočil, da bo tožilstvo v zvezi s pobegom zaslišalo 18 paznikov.

V zaporu Altiplano sicer kazen prestajajo najbolj razvpiti mamilarski šefi v državi, pa tudi morilci in ugrabitelji.

Prvič pobegnil leta 2001

Guzman je sicer prvič pobegnil iz zapora leta 2001, ko se je mimo varnostnikov izmuznil tako, da se je skril v voz z umazanim perilom. Nato so ga znova prijeli leta 2014, in sicer v raciji v letoviškem mestu Mazatlan ob Tihem oceanu.

58-letni Guzman, čigar kartel Sinaloa je pošiljal mamila po vsem svetu, je veljal za najbolj iskanega mamilarskega kralja.

Njegov drugi pobeg iz zapora bo vsekakor osramotil administracijo predsednika Enriqua Pena Nieta, ki je bil v času pobega na poti v Francijo na državniški obisk, še navaja AFP.

Guzman je odraščal v revščini in se je pridružil kartelu Guadalajara. Ko je ta razpadel, je leta 1980 ustanovil kartel Sinaloa, ki nosi ime po zvezni državi Mehike. Prvič so ga aretirali leta 1993, vendar je operacije vodil iz zapora, iz katerega je leta 2001 pobegnil. Od takrat je njegova legenda rasla, skupaj z lovkami kartela, ki se je razširil po svetu od Evrope do Avstralije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.