Svet
54 ogledov

El Chapo že nazaj v zaporu

Aretacija El Chapa
1/4
EPA
Mamilarski kralj Joaquin Guzman "El Chapo", ki je pred pol leta pobegnil iz strogo varovanega zapora, v petek pa so ga ujeli, je že nazaj v svoji "stari" celici. Vodja kartela Sinaloa naj bi na begu skušal posneti film o sebi.

Prijeli so ga v mestu Los Mochis na zahodu Mehike, pri čemer je bilo v spopadu ubitih pet El Chapovih pomagačev. Kot je aretacijo opisala generalna tožilka Arely Gomez, so skušali marinci Guzmana najprej prijeti v njegovi hiši v premožni soseski Los Mochisa, a mu je uspelo skozi kanalizacijo zbežati v bližnje mesto in na koncu so ga ustavili v nekem motelu. Na fotografijah je videti v umazani spodnji majici in z lisicami. Varnostne sile so ob aretaciji zasegle štiri oklepna vozila, osem pušk in raketomet.

"Uspeh pravne države"

Javnosti so ga nato pokazali v petek zvečer po lokalnem času na letališču v mehiški prestolnici, je pa mehiški predsednik Ebnrique Pena Nieto novico o njegovem prijetju že pred tem objavil na Twitterju.

Aretacije je bil sicer najbolj vesel prav predsednik Pena Nieto, saj ga je El Chapov pobeg pred šestimi meseci spravil v hudo zadrego. Ponovno aretacijo je v petek označil kot "uspeh pravne države". V podrobnosti se ni spuščal, je pa dejal, da je obveščevalna operacija trajala več mesecev.

Z letališča v Ciudadu de Mexico so Guzmana s posebnim helikopterjem prepeljali v strogo varovan zapor El Altiplano, iz katerega je pred pol leta tudi pobegnil - z motorjem na tirnicah po 1,5 kilometra dolgem na skrivaj zgrajenem predoru iz kopalnice njegove celice. To je bil njegov že drugi odmeven pobeg po prvem leta 2001, ko je nato na prostosti užival kar 13 let.

Želijo si ga tudi v ZDA

El Chapu menda v mehiškem zaporu niti ni bilo hudo, bežati pa se mu je mudilo zaradi možnosti, da ga izročijo v ZDA, ki so malce pred njegovim drugim pobegom ponovno vložile zahtevo za izročitev.

Aretacijo so v ZDA v petek nemudoma pozdravili. Pravosodna ministrica ZDA Loretta Lynch je mehiškim policistom in vojakom čestitala, pri tem pa ni nemudoma odprla žgočega vprašanja izročitve Guzmana v ZDA.

El Chapa iščejo po različnih zveznih državah v ZDA in Washington je uradno zahteval izročitev že februarja 2014. Vendar pa je mehiški vladi šlo za nacionalni ponos in ga je hotela obdržati, dokler ne odsluži kazni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.