Svet
330 ogledov

Elektronske cigarete ne pomagajo

Elektronska cigareta Shutterstock
Dokazov, da elektronske cigarete pomagajo pri odvajanju, ni.

Takšne so ugotovitve študije, ki jo je pripravilo italijansko ministrstvo za zdravje.

Kot ugotavljajo, ni znanstvenih dokazov, da elektronske cigarete pomagajo v boju proti odvisnosti od kajenja, ter posebej izpostavljajo škodljivost za mlade, saj v telo vnašajo nikotin. Uporaba tega pripomočka bi namreč pri mladih lahko bila prvi korak na poti do uporabe pravih cigaret.

Združenje uporabnikov elektronskih cigaret se je na poročilo odzvalo z besedami, da je pripomoček namenjen za pomoč ljudem, ki so že kadilci, in se želijo odvaditi kajenja.

Roberta Pacifici, direktorica oddelka, ki se ukrvaja z odvisnostmi na nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja, je za italijansko tiskovno agencijo ANSA povedala: "Lahko rečemo, da elektronska cigareta manj strupena, vendar ne moremo trditi, da je popolnoma neškodljiva." Po njenih besedah je potreben preudaren pristop, saj zelo malo vemo o tem, do kakšne mere so cigarete dejansko škodljive.

Elektronske cigarete so v Italiji, pa tudi drugod po svetu, vedno bolj priljubljene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.