Svet
21 ogledov

Elizabeta II. spoznala že petega papeža

kraljica Elizabeta II., papež Frančišek
1/3
Reuters
Britanska kraljica Elizabeta II. in njen soprog, princ Philip, sta bila danes na enodnevnem obisku v Rimu, kjer se je britanska monarhinja prvič srečala s papežem Frančiškom.

Šlo je za prvo srečanje med Elizabeto II., ki je tudi poglavarka anglikanske cerkve, in papežem Frančiškom, odkar je bil slednji marca lani izvoljen za poglavarja Rimskokatoliške cerkve.

Po oceni britanskega veleposlanika pri Vatikanu Nigela Bakerja imata kraljica in papež veliko skupnega, saj med drugim poudarjata pomen vere in družine.

Prekršila pravilo

Elizabeta II. je na srečanje s papežem prišla v svetlo vijolični obleki in brez tančice na glavi, kar sicer ni v skladu z vatikanskim protokolom. Po protokolu morajo biti vse ženske ob srečanju s papežem odete v črno, na glavi pa morajo imeti tančico. A očitno za britansko kraljico veljajo nekatere izjeme. Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je sicer povedal, da je bilo srečanje "zelo neformalno". Srečanje za zaprtimi vrati je trajalo okrog 20 minut, vsebina pogovorov pa ni znana. Elizabeta II. se je pred tem opoldne sestala z italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom.

On njej poldragi kamen, ona njemu bioizdelke

Po srečanju sta si poglavarja katoliške in anglikanske cerkve izmenjala darila. Kraljica je med drugim prejela globus iz poldragega kamna lapis lazuli s križem za pravnuka Georgea, papež pa se je lahko veselil košare bioizdelkov z britanskih kraljevih kmetij.

Po samo štirih urah v Rimu je Elizabeta II. ponovno odpotovala proti Londonu. Šlo je za prvi kraljičin obisk na tujem po več kot dveh letih. Kraljica bi morala papeža obiskati že lani, a so obisk odpovedali zaradi trebušne gripe, za katero je takrat zbolela in je bilo potrebno zdravljene v bolnišnici.

Frančišek je sicer že peti papež, s katerim se je 87-letna monarhinja srečala osebno. Prvi je bil papež Pij XII. leta 1951, s katerim se je srečala leto dni pred kronanjem, ko je bila še princesa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.