Svet
9 ogledov

En na popravni izpit, dva v čakalnici

V zgradbi Evropskega parlamenta v Strasbourgu je konec prejšnjega tedna odpadel Žurnal24 main
Britanski kandidat, ki naj bi prevzel finančne storitve in unijo kapitalskih trgov, bo moral na ponovno zaslišanje prihodnji teden. Odloženo tudi odločanje o španskem in madžarskem kandidatu.

V Evropskem parlamentu, kjer potekajo zaslišanja komisarjev, ki naj bi sestavljali komisarsko ekipo Jean-Clauda Junckerja, se je resno zapletlo pri britanskem kandidatu Jonathanu Hillu. Kandidat za komisarja, ki bi bil odgovoren za resor za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov, bo moral še na eno zaslišanje v Evropski parlament.

Vsebinsko premalo natančen

"Britanec Hill bo ponovno zaslišan prihodnji teden, ko bo moral vsebinsko natančneje odgovoriti predvsem na vprašanja s področja bančnih in kapitalskih trgov, ki so posebej pomembna za našo skupino S&D. Odložili pa smo tudi glasovanje o Špancu: po zapletu s podatki v izjavi o konfliktu interesov je Cañete namreč kar trikrat zavrnil še odgovor na vprašanje o spornih sorodstvenih vložkih v naftnem podjetju, kjer je bil delničar. Tudi strokovno nas ni prepričal, saj so njegove izjave o okoljskih in klimatskih spremembah preveč splošne," je povedala poslanka Tanja Fajon.

Španski kandidat Miguel Arias Canete, ki naj bi prevzel resor za podnebno ukrepanje in energijo, se je moral na precej napadalnem zaslišanju braniti pred točo očitkov zaradi povezav njega in njegove družine z naftno industrijo. Pred parlamentom je bil tudi manjši protest proti njemu.

Madžar sodelavec Orbana

Poleg britanskega in španskega kandidata je sporen tudi madžarski kandidat Tibor Navracsics - nekdanji pravosodni in zunanji minister, ki velja za tesnega zaveznika madžarskega premiera Viktorja Orbana. Sodeloval je pri odločitvah, ki so razburili evropsko javnost: od odločitev o omejevanju svobode tiska, govora in neodvisnosti pravosodja, do antisemitskih lekcij v učbenikih madžarskih otrok. To so mu na zaslišanju očitali skoraj vsi poslanci.

"Gospod Navracsics je sicer izjemno spreten govorec in politik. Vendar: ali se lahko človek čez noč spremeni? Kandidat je bil eden izmed glavnih arhitektov v Orbanovi vladi, ki je sprejela številne nesprejemljive ukrepe, ki kršijo človekove pravice, vključno s pravico do svobode izražanja. Od dela sedanje madžarske vlade se Navracsics med zaslišanjem ni distanciral in nas ni prepričal o svoji neodvisnosti, kot tudi ne o svoji polni veri v vrednote EU. Zato imam glede njegovega imenovanja zelo resne pomisleke. Ne vem, ali lahko tvegamo. Izobraževanje, kultura, politika mladih, državljanstvo in spoštovanje pravic vsakogar  - to so temeljne vrednote naših življenj," pravi Fajonova.

Odločitev prestavljena na ponedeljek

Odbor mora o vsakem kandidatu odločiti v 24 urah, vendar je zaradi številnih odprtih vprašanj odločanje o Navracsicsevi usodi preloženo na ponedeljek, ko bo jasno, ali bo zavrnjen ali pa bodo poslanci nemara zahtevali prerazporeditev na drugi resor.

Četrti dan zaslišanj v Evropskem parlamentu bo na vrsti pet komisarskih kandidatov: Francoz Pierre Moscovici, Irec Phil Hogan, Bolgarka Kristalina Georgieva, Poljakinja Elzbieta Bienkowska in Danka Margrethe Vestager.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.