Svet
29 ogledov

En zapornik je še na begu

zaporniška ograja Shutterstock
Policija je prepričana, da je za pobege krivo slabo delovanje zaporniškega sistema v državi.

Hrvaška policija je v ponedeljek na Jadranski magistrali pri Vodicah nedaleč od Šibenika prijela 22-letnega Ivana Makijenka, ki je pred dnevi pobegnil iz zapora v Zadru. 

Makijenko je prejšnji četrtek napadel pravosodnega policista, ki ga je spremljal na zdravniškem pregledu v zadrski bolnišnici. Skočil je skozi okno s štirih metrov višine in pobegnil. Najprej naj bi ukradel motor, nato pa še avtomobil.

Na prostosti objavljal zapise na Facebooku

Med begom je na svojem Facebook profilu objavil, da se je za pobeg odločil zaradi pazniškega nadlegovanja zapornikov. Napovedal je, da se bo vdal, a si je nato premislil. Policisti so ga v ponedeljek našli na območju Vodic. Potem ko je v popoldanskih urah v ukradenem avtomobilu prebil prvo policijsko blokado na cesti, so ga na drugi prijeli, poroča Jutarnji list.

En zapornik še na prostosti

Minuli teden so sicer iz hrvaških zaporov pobegnili kar trije zaporniki. V Pulju je iz zaoprniške celice pobegnil 33-letni Bojan Dragičević, ki ga še iščejo. Dragičević je pred leti uspel pobegniti tudi iz zapora v Lepoglavi, ki velja za enega najbolj varovanih zaporov na Hrvaškem.

Dragičević, ki je znan kot bančni ropar, je izkoristil nepozornost paznikov in je pri vrnitvi s sprehoda skočil preko zidu zapora v Pulju. Policisti so potem streljali v zrak, a Dragičevića to ni ustavilo. Direktor puljskega zapora Ener Radolović je po Dragičevićevem begu odstopil s položaja.

Mladoletnica želela storiti samomor

V začetku prejšnjega tedna pa je iz zapora v Požegi pobegnila mladoletnica, ki se je skozi okno spustila z rjuho. Naslednji dan so jo prijeli v Vinkovcih, ko je nameravala s skokom z mostu v reko storiti samomor.

V sindikatu pravosodne policije trdijo, da so tudi ti trije pobegi pokazali, da zaporniški sistem na Hrvaškem ne deluje. "Zaradi varčevanja se znižuje število paznikov v izmenah, kar zaporniki izkoriščajo," je dejal predsednik sindikata Armin Tatarević.

Kot je pojasnil, se vse pogosteje dogaja, da morajo pazniki opravljati delo za trojico, med zaporniki pa prevladuje "zakon močnejšega". O vsem so večkrat pisno obvestili državno upravo za zaporniški sistem.

Pomočnik hrvaškega pravosodnega ministra in direktor uprave za zapore Ivica Šimac je za Hrvaško televizijo zavrnil navedbe sindikata. Zatrdil je, da razmerje med številom paznikov in zapornikov v hrvaških zaporih za paznike še nikoli ni bilo tako ugodno. "Na vsakega pravosodnega policista prideta le dva ali trije zaporniki," je zatrdil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.