Svet
6 ogledov

Ena od največjih mošej kmalu v Kölnu

Eno od največjih bodo dobili v Kölnu. Žurnal24 main
V Kölnu naj bi kmalu začela rasti ena od največjih mošej v Evropi. Mošejo je v tem mestu težko pričakovala muslimanska skupnost, ki predstavlja velik delež prebivalstva v Nemčiji.

Muslimanska skupnost v Kölnu je od oblasti dobila zeleno luč za gradnjo ene od največjih evropskih mošej, pred tem pa so se morali strinjati s postavitvijo nižjih minaretov. Turško-islamska unija (DITIB) je sprva namreč nameravala postaviti dva 55-metrska minareta, s čimer pa se kölnske oblasti niso strinjale.

Načrt za gradnjo mošeje v Kölnu, kjer je 12 odstotkov prebivalstva muslimanov, je bil že dolgo na dnevnem redu tamkajšnjih oblasti. V Nemčiji je trenutno 159 mošej, leta 1990 so tam stale le tri. Muslimanskega prebivalstva je v Nemčiji okoli 3,5 milijona, večina je Turkov.

 

Med Parmovo in Kurilniško ulico v Ljubljani se bo naslednje leto začela gradnja prve mošeje pri nas. © Boštjan Tacol

 

Mošeja bo naslednje leto začela rasti tudi pri nas
Gradnja islamskega kulturnega centra naj bi se začela leta 2009 na zemljišču med Parmovo in Kurilniško ulico v Ljubljani. Islamska skupnost bo lahko zemljišče, namenjeno gradnji mošeje, kupila jeseni. Podoba mošeje še ni določena, arhitekturni natečaj bo razpisan takoj, ko bo sklenjen nakup zemljišča in bodo sprejeti prostorski akti. Poleg mošeje naj bi center vseboval še družabne prostore, učilnice za verouk, konferenčno dvorano, pisarne in podobno.

Kot je znano, je MOL 30. junija sprejel dopolnjeni osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta za islamski center. Glavni objekt naj bi bil visok do 12 metrov, molilnica do 24 metrov, minaret pa najverjetneje do 40 metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.