Svet
17 ogledov

Endeavour na svoji zadnji poti

endeavour
1/2
Reuters
Raketoplan Endeavour nadaljuje svojo zadnjo pot po Los Angelesu.

Nasin raketoplan Endeavour končuje svojo 23-letno kariero. Na svoji zadnji, 19-kilometrov dolgi poti, po Los Angelesu pa je organizatorjem povzročil kar nekaj težav. Odstraniti so namreč morali več semaforjev, prometnih znakov, električnih napeljav in kar 400 dreves. Zelo zapletena pa bo tudi vožnja skozi ozko ulico, kjer je veliko stanovanjskih hiš. Tamkajšnjim prebivalcem so naročili, naj ne zapuščajo svojih domov.

Endeavour, ki se lahko pohvali s kar 25 poleti v vesolje, se po ulicah giba s hitrostjo 3 kilometrov na uro. Njegov zadnji cilj je kalifornijski znanstveni center, kamor naj bi prispel še danes. Da bi pomirili okoljevarstvenike, ki so zaradi podrtih dreves glasno izrazili svoje negodovanje, je znanstveni center obljubil, da bo posadil 1000 novih, za kar bo zapravil dva milijona dolarjev.

75 ton težak raketoplan so zgradili leta 1991 v Kaliforniji za 1,7 milijarde dolarjev.

Raketoplan, ki je skoraj 4700-krat obkrožil Zemljo, je ime dobil po ladji, ki ji je poveljeval slavni britanski pomorščak James Cook, v vesolje pa je zadnjič poletel maja leta 2011.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je Endeavour upokojila lani, poleg Endeavourja pa sta lani kariero končala tudi najstarejši Discovery, ki je na ogled v muzeju Smithsonian nedaleč od Washingtona, in Atlantis, ki bo ostal v vesoljskem centru Kennedy na Floridi.

Nasa je raketoplane, ki so bili med drugim ključni za izgradnjo Mednarodne vesoljske postaje (ISS) v zemeljski krožnici, upokojila zaradi varčevanja in novih načrtov. Sedaj se namreč osredotoča na raziskovanje bolj oddaljenega vesolja, asteroidov ter planeta Mars.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.