Svet
18 ogledov

Enega od opazovalcev izpustili

ujetniki
1/3
youtube.com
Proruski separatisti so javnosti predstavili zajete člane opazovalne misije. Nekaj ur po predstavitvi so enega od zajetih izpustili.

Izpuščen je bil švedski član opazovalne misije. "Ima blažjo obliko diabetesa, zato smo se odločili, da ga izpustimo," je odločitev proruskih separatistov in samooklicanega župana Slavjanska Vjačeslava Ponomarjova pojasnila njegova tiskovna predstavnica Stella Koroševa. Dodala je še, da je to edini član misije, ki ga bodo danes izpustili. 

Pripeljali so jih na ogled

Proruski separatisti so javnosti predstavili člane opazovalne misije, ki so bili zajeti. Javnosti so predstavili osem moških, Evropejcev, ki so bili člani 13-članske skupine za preverjanje stanja na vzhodu Ukrajine.

Opazovalci so štirje Nemci, Danec, Poljak, Šved in Čeh. Še štirje člani so ukrajinski vojaki, ki pa jih novinarji danes niso videli. Enega moškega, domnevno voznika, pa so napadalci že izpustili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opazovalci Ovseja so pod nadzorom oboroženih separatistov spregovorili z novinarji in zagotovili, da se počutijo dobro. Kot so povedali, so jih zajeli v petek kake štiri kilometre zunaj Slavjanska, ko so se nameravali ravno vrniti v Doneck. 

"Ne moremo svobodno oditi"

Oborožene separatiste vodi samooklicani župan Vjačeslav Ponomarjov, ki je zagotovil, da opazovalci Ovseja "niso talci, ampak naši gostje". Predstavnik opazovalcev Axel Schneider pa je spomnil na njihov diplomatski status in poudaril, da ne morejo svobodno oditi. Kot je dodal, pogoji za njihovo izpustitev niso znani. "Odvisni smo od naših diplomatov, ki se morajo pogajati z županom," je pojasnil.

Uporniki trdijo, da zajeti moški niso del misije Ovse, pač pa Natovi vohuni, kar naj bi dokazovali zemljevidi, ki so jih nosili s sabo. Razglasili so jih za vojne ujetnike in poudarili, da jih bodo izpustili le v zameno za borce, ki naj bi jih zadrževale oblasti v Kijevu. Ovse je v Slavjansk že poslal drugo ekipo, ki se bo pogajala o izpustitvi.

Tisoči protestirajo

V Hakrovu je nekaj sto protestnikov praktično v celoti zasedlo Leninov trg, čeprav je osrednja cesta, ki pelje čezenj, ostala prevozna. Demonstranti napovedujejo, da bodo 1. maja izvedli še večji protest proti oblastem v Kijevu, ki se ga bo udeležilo na tisoče ljudi.

Medtem se je na Leninovem trgu v mestu Doneck zbralo kakih 3000 ljudi. Njihov shod se je začel z minuto molka v spomin na policiste, ki so umrli v spopadih med varnostnimi silami in radikalci na kijevskem Trgu neodvisnosti, in v spomin na proruske aktiviste, ki so pred tednom dni umrli v streljanju v mestu Slavjansk. Protestniki so tudi v Donecku zahtevali referendum o federalizaciji, ob tem pa vzklikali: "Ne krvavi kijevski hunti!"

Kasneje so v Donecku aktivisti v kamuflažnih uniformah vdrli v prostore regionalne televizijske postaje. Prevzeli so nadzor nad satelitskimi antenami in drugo opremo. Dvignili so zastavo separatistične ljudske republike Doneck in napovedali ukinitev ukrajinskih programov ter oddajanje svojih vsebin.

Uporniki ponižujejo svoje ujetnike

Ruski časnik Komsomolskaja Prawda je objavil video, ki prikazuje ujete ukrajinske vojake. Vojaki, ki naj bi jih ruski uporniki ujeli v mestu Horlivka na vzhodu Ukrajine, v spodnjem perilu sedijo na stolih. Njihove roke so zvezane, oči pa prevezane z lepilnim rakom. En ujetnik ima čez oči ruto, na kateri je vidna kri. Kot kaže, so ujetnike trpinčili. Video lahko vidite tukaj.

Ujetniki, ki naj bi bili del posebne vojaške enote ukrajinske tajne službe SBU, so po aretaciji prepeljali v 50 kilometrov oddaljeni Slavjansk. Ruski uporniki trdijo, da je imela trojica nalogo aretirati proruske sile. "A situacija se je obrnila,“ se je mediju pohvalil eden od upornikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.