Svet
6 ogledov

Eno leto kasneje: bes prebivalcev

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Včeraj so prebivalci italijanskega mesta L'Aquila obeležili prvo obletnico potresa, ki je zahteval 308 smrtnih žrtev. 80 tisoč ljudi je ostalo brez strehe nad glavo.

Ob tej priložnosti se je na posebni seji v šotoru sestal mestni svet, pripravili pa so tudi mašo na prostem.

Seje mestnega sveta so se udeležili tudi številni prebivalci L'Aquile, ki so jezni na župana Massima Cialenteja in njegove sodelavce zaradi počasne obnove po potresu. "Mesto je obstalo, v njem ni prebivalcev," se je razburjala lokalna aktivistka Anna Colasanto.

Drugi so se pritoževali, ker mestni svet ni zagotovil dovolj prostora v šotoru, da bi se seje lahko udeležili vsi, ki so to želeli. "Kako naj pričakujemo, da bodo obnovili mesto, če ne morejo organizirati niti seje mestnega sveta," je dejal vodja odbora za zaščito starega mesta Eugenio Colasanto.

Od 120 tisoč prebivalcev se jih več kot 52 tisoč še vedno ne more vrniti domov.

 

Dostop do velikega dela srednjeveškega mesta z obzidjem eno leto po potresu še vedno ni mogoč zaradi slabega stanja poškodovanih zgradb. Med prebivalci, ki še zdaj živijo v šotorih in hotelih, nezadovoljstvo narašča.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Nekateri razseljeni prebivalci vsako nedeljo pridejo v mesto in iz "rdeče cone", v katero je vstop prepovedan, s samokolnicami odvažajo ostanke podrtih hiš, s čimer opozarjajo na počasno obnovo.

Berlusconijevi domovi in beda
Prebivalci so jezni na oblasti tudi zaradi tega, ker so se odločile zgraditi drage nove domove daleč stran od mestnega središča, namesto da bi se osredotočile na obnovo L'Aquile. Doslej se je v nove hiše, imenovane "Berlusconijevi domovi", preselilo 14 tisoč ljudi, ki pa se pritožujejo, da živijo sredi ničesar. Tam namreč ni javnega prometa, trgovin in drugih storitev.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.