Svet
14 ogledov

Enosmerne poti na Mars si želi že tisoč ljudi

Mars Yotube
Več kot tisoč ljudi se je prijavilo za enosmerni let na Mars, ki ga organizira nizozemsko podjetje Mars One.

Mars One bo na podlagi prejetih prijavnic izbralo štiri ljudi, ki bodo kot astronavti leta 2023 poleteli na Mars. A njihova ponudba velja samo za eno smer. Potovanje na rdeči planet bo trajalo sedem mesecev.

Neprofitna organizacija namreč načrtuje obljudeno naselbino na Marsu, kamor bodo čet deset let poslali prve prebivalce. Iz organizacije so sporočili, da ne iščejo kandidatov z vojaškimi, letalskimi ali znanstvenimi izkušnjami, nobene vloge ne igra niti narodnost. Pomembno je, da so potencialni astronavti inteligentni, da so v dobri psiho-fizični kondiciji, ter da so pripravljeni osem let posvetiti usposabljanju, pripravam in izobraževanju, preden poletijo na rdeči planet. Kvalitete, ki jih iščejo, so: pripravljenost graditi in vzdrževati zdrave odnose, osebna stabilnost in sposobnost zaupanja v druge ljudi. Seveda pa morajo biti kandidati starejši od 18 let.

Predstavniki organizacije Mars One so ob tem poudarili, naj vsi morebitni kandidati pozorno preberejo vse pogoje sodelovanja. Med drugim namreč piše, da bodo morali v primeru, če bodo izbrani, na Marsu ostati do konca življenja.

Komentarjev 3
  • mph 17:22 17.januar 2013.

    Dejansko verjetno še 50 let to ne bo izvedljivo. Da niti ne govorimo kaj pomeni živeti v samicisss par m kvadrature. Tudi ne vem kako si zamišljajo ustvarjat hrano in vse ostalo, za kar rabiš cele strukture. In da niti ...prikaži več ne govorimo kaj, če se komu pojavi banalen zobobol, rak, kompliciran zlom, .... Prej ali slej se bo kaj elektronskega zalomilo, oblačila ne bodo trajala večno, ... Kakor obožujem vesolje in raziskave mi je to ena velika neizvedljiva bedarija razen v smislu odloženega samomora.

  • feferon 09:59 15.januar 2013.

    Pa vse naše politike! Polovica jih je tako ali tako kazensko bila ovadena....

  • Oseba_ 21:39 14.januar 2013.

    ojej..do konca življenja tam ostat ? Naj zapornike pošljejo