Svet
32 ogledov

EP nad Madžarsko: Grozi ji začasen odvzem glasovalnih pravic

evropski parlament EPA
Evropski parlament ugotavlja, da je stanje glede temeljnih pravic na Madžarskem tako resno, da opravičuje sprožitev formalnega postopka za ugotavljanje resnih kršitev vrednot EU. Gre za poziv k sprožitvi 7. člena pogodbe, ki lahko vodi v začasen odvzem glasovalnih pravic.

Evropski parlament je danes v Strasbourgu sprejel resolucija, ki navaja resno tveganje, da Madžarska krši temeljne vrednote EU. Odbor parlamenta za notranje zadeve bo preučil razmere in pripravil poročilo. Na podlagi tega bo Evropski parlament glasoval ali naj državam članicam predlaga, da ugotovijo "jasno tveganje resnih kršitev vrednot EU".

"Madžarska je preizkus za EU, da dokaže svojo sposobnost in voljo, da se odzove na tveganja in kršitve svojih temeljnih vrednot," piše v resoluciji, ki je bila potrjena s 393 glasovi proti 221. Pripravile so jo politične skupine socialdemokratov, liberalcev, zelenih in levice, zanjo pa so glasovali tudi nekateri poslanci Evropske ljudske stranke (EPP), v katero spada tudi stranka Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Omejena pravica do svobodnega izražanja

Kot piše v resoluciji, se je v preteklih letih na Madžarskem "bistveno poslabšalo stanje pravne države, demokracije in temeljnih pravic". Močno omejene naj bi postale pravica do svobodnega izražanja, akademska svoboda, človekove pravice migrantov, prosilcev za azil in beguncev ter svoboda zborovanja, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Bo 7. člen uporabljen prvič?

Postopek uporabe 7. člena lahko sprožijo tretjina članic, Evropski parlament ali Evropska komisija. Obstoj resnih kršitev lahko opredelijo le voditelji članic EU s soglasjem, o sankcijah pa nato odločajo članice s kvalificirano večino. Doslej člen še ni bil uporabljen proti nobeni državi.

Madžarska vlada je bila sicer že tarča kritik v Bruslju zaradi svoje politike do migrantov in obravnave civilne družbe. Zaradi nedavno sprejetega visokošolskega zakona pa je Evropska komisija že aprila sprožila pravni postopek proti Madžarski. Zakon naj bi zaradi omejitev za tuje univerze privedel do zaprtja zasebne ameriške Srednjeevropske univerze (CEU) milijarderja Georgea Sorosa.

Poslanci so v resoluciji kritični, da tovrstni postopki večinoma ne pripeljejo do sprememb. Evropska komisija naj bi se osredotočila na tehnične vidike in zanemarila učinke na stanje pravne države, so zapisali.

"Nov napad Sorosa"

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je glede resolucije dejal, da gre za "nov napad omrežja Georgea Sorosa". Evropske institucije očitno ne morejo sprejeti, da se madžarska vlada upira vsem mednarodnim pritiskom in se posveča varnosti madžarskega ljudstva, je za madžarsko tiskovno agencijo MTI dejal Szijjarto.

"Ne glede na to, kakšen pritisk izvajajo na nas, ne glede na to, kakšne resolucije Evropski parlament sprejema, bo madžarska vlada še naprej osredotočena na varnost Madžarov in vsi se lahko zanesete na to, da nobenemu ilegalnemu migrantu ne bomo dopustili, da stopi na Madžarsko," pravi minister.

Komentarjev 17
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 11:15 20.maj 2017.

    Ne morem verjet kakšni idiotski komentarji. Podpirate Madžarsko politiko in zaničujete EU?? Vzeti bi vam morali volilno pravico, ker ne poznate niti kančka zgodovine in kaj se je dogajalo, ko so ljudje postaji takole populistični in ljubili velikega, avtoritarnega vodjo ...prikaži več z velikim egom. Ovčke.

  • Igorgeus 09:50 19.maj 2017.

    Zanimivi komentarji. Na račun par beguncev ste se pripravljeni množično odpovedat svojim človekovim pravicam.

  • Igorgeus 09:49 19.maj 2017.

    Kako islamizira, a ni soros žid?