Svet
0 ogledov

Epidemija aidsa med otroki

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Mnogim otrokom, ki v Vzhodni Evropi živijo na ulicah, grozi, da bodo postali ena najbolj rizičnih skupin za okužbo z virusom HIV. Ker ne bodo deležni zdravljenja, se bo ta razvil v aids.

Nekdanje države razpadle Sovjetske zveze in tudi nekatere balkanske države ter osrednja Azija so še edini deli sveta, kjer Unicef beleži naraščanje okužb z virusom HIV pri otrocih.

V Belorusiji se je lani 2009 število okuženih otrok povečalo za 22 odstotkov, v Rusiji za osem, v Gruziji za 10 odstotkov. V nekaterih delih Rusije se je glede na leto 2006 število okuženih otrok povečalo za neverjetnih 700 odstotkov, kar 40 odstotkov otrok, ki živijo na ruskih ulicah, je najverjetneje okuženih s HIV. To so grozljive številke, ki jih je na mednarodni konferenci o aidsu na Dunaju predstavil Unicef.

Zlasti na območju nekdanje Sovjetske zveze je razvita trgovina z belim blagom, ki otroke ne sili samo v prostitucijo, ampak tudi v uživanje drog. Spolni odnosi so seveda večinoma nezaščiteni.

"Danes otroci v tej regiji umirajo za aidsom tako, kot so v dvajsetem stoletju umirali za lakoto in tifusom," piše v poročilu Unicefa. Edino rešitev vidijo v ustanavljanju posebnih centrov, kjer bi otrokom in tudi odraslim, ki so okuženi s HIV-om ali že imajo aids, pomagali brezplačno. A celo uspeh tega je vprašljiv. V Tadžikistanu so tako imeli primer medicinske sestre, ki so ji ponudili, da bi delala v takšnem centru, a je sprva to zavrnila, saj je mislila, da gre za policijsko zasedo. Tako oboleli kot tisti, ki jim pomagajo, so namreč v mnogih državah še vedno preganjani. Težava pa je tudi, da so mnogi otroci, ki so spolni sužnji, zaprti in ne bi imeli dostopa do takšnih centrov.

Unicef zato napoveduje, da bo revne otroke Vzhodne Evrope najverjetneje zajela epidemija HIV-a.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.