Svet
73 ogledov

Epilog afere konjsko meso

Razno 10.02.13, konjsko meso, lazanja, findus, foto: epa EPA
Nizozemca, ki je prodajal konjsko meso pod pretvezo, da gre za goveje, je sodišče obsodilo na dve leti zapora.

Nizozemsko sodišče je poslovneža Willyja Seltena obsodilo na dve leti in pol zaporne kazni, ker naj bi leta 2013 prodal 300 ton mesa pod pretvezo, da gre za goveje meso, čeprav je bilo konjsko. Kot poroča BBC je Seletna sodišče v Den Boshu obsodilo ponarejanja poslovnih listin.

Selten je priznal, da je njegovo podjetje predelovalo konjsko meso, a je ob tem navajal, da je najverjetneje prišlo do napak pri skladiščenju in pakiranju mesa. Še pred razsodbo je Selten poudarjal, da ni vedel za nepravilnosti. Menil je, da bo oproščen. Njegovo podjetje je sicer že aprila letos razglasilo bankrot.

Obsežna živilska afera je sicer leta 2013 najprej izbruhnila v Veliki Britaniji, ko so v zmrznjenem "govejem" mletem mesu našli konjsko meso. Trgovci so nato umaknili več vrst v naprej pripravljenih živil po vsej Evropi, primer so odkrili tudi v Sloveniji. Skupno pa naj bi takrat skoraj 50.000 ton mesa.

V ponedeljek so sicer zaradi afere s konjskim meso v Veliki Britaniji obsodili 65-letnega direktorja klavnice Petra Boddyja na 10.800 evrov globe, ker je priznal, da niso upoštevali evropskih pravil za označevanje mesa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.