Svet
744 ogledov

Epilog poskusa ugrabitve guvernerke: dva moška spoznana za kriva

Gretchen Whitmer Epa
Poskus ugrabitve guvernerke ameriške zvezne države Michigan – Gretchen Whitmer iz leta 2020 je dobil epilog. Dva obtožena moška sta bila spoznana za kriva zarote. Po besedah tožilcev sta 39-letni Adam Fox in 46-letni Barry Croft mlajši ugrabitev načrtovala zaradi strogih protikoronskih ukrepov ob začetku pandemije.

Spomnimo: zaradi načrtovanja ugrabitve je bilo oktobra 2020 aretiranih 13 moških, načrt pa so pripravljali kar v kletnih prostorih prodajalne sesalnikov v Grand Rapidsu. Njihov cilj je bil na spektakularen način ugrabiti guvernerko Michigana Gretchen Whitmer pred novembrskimi predsedniškimi volitvami leta 2020. Aprila letos je sicer zvezno tožilstvo v Michiganu dva obtoženca, to sta Daniel Harris in Brandon Caserta, spoznalo za nedolžna, za zdaj obsojena Foxa in Crofta pa je dopustilo možnost nove obtožnice. Tokrat, v drugem sodnem procesu, je bilo tožilstvo v Michiganu bolj uspešno kot v prvo, tako Fox kot Croft sta bila namreč spoznana za kriva.

Po obravnavi, ki je trajala večji del ponedeljkovega popoldneva in torkovega jutra, je porota odločila, da sta Fox in Croft kriva zarote pridobivanja orožja za množično uničevanje, konkretno eksplozivnih sredstev. Te naj bi pridobila z namenom razstrelitve mosta, da bi preprečila odziv policije na ugrabitev guvernerke. Sodba sicer še ni pravnomočna, saj so odvetniki obeh obsojenih že napovedali pritožbe. Obema sicer grozi dosmrtni zapor.

"Današnja obsodba dokazuje, da nasilje in grožnje nimajo prostora v naši politiki in da bodo tisti, ki nas želijo razdeliti, odgovarjali. Ne bo jim uspelo," je v odzivu na sodbo dejala danes 51-letna Whitmerjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.