Svet
22 ogledov

Erdoğan naj bi iskal skrivališče za milijone

Tayyip Erdogan Reuters
Turški premier Erdoğan je posnetek, na katerem naj bi s sinom razpravljal, kam skriti velike količine denarja, označil za ponaredek.

Turški premier Recep Tayyip Erdoğan se mora braniti zaradi prestreženega pogovora s svojim sinom, v katerem naj bi razpravljala o tem, kako skriti večje vsote denarja. Posnetek pogovora se je v ponedeljek znašel na svetovnem spletu, Erdoğan pa trdi, da gre za montažo.

"Posnetki so proizvod nemoralne montaže in so povsem neresnični," so v ponedeljek sporočili iz njegovega urada. "Tisti, ki so pripravili to umazano zaroto proti premierju Turčije, bodo odgovarjali v skladu s pravom," navaja izjava.

Tudi Erdoğan sam je danes objavo posnetkov označil za "nizkoten in zahrbten napad". Poslancem svoje Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) je zagotovil še, da dejanje ne bo ostalo nekaznovano.

Kam z milijoni

Telefonski pogovori, objavljeni na spletnem portalu YouTube, domnevno razkrivajo, kako Erdoğan svojega sina Bilala prosi, naj umakne milijone evrov, skrite v različnih hišah. Pogovor naj bi se odvil 17. decembra, ko je stekla obsežna preiskava zaradi korupcije proti ključnim Erdoğanovim zaveznikom.

V drugem pogovoru naj bi Erdoğan Bilala obvestil o policijskih racijah, v kateri so med drugim pridržali več vodilnih poslovnežev in sinov nekdanjih vladnih ministrov.

V ponedeljek je odjeknila novica, da je policija prisluškovala več tisoč ljudem, tudi Erdoğanu ter več ministrom, vodji tajne službe in novinarjem. Šlo naj bi za delo vplivnega islamskega klerika Fethullaha Gülena, ki živi v izgnanstvu v ZDA.

Za prisluškovanjem naj bi stali Gülenovi sodelavci, ki so tri leta prisluškovali Erdoğanu ter drugim politikom in poslovnežem, trdita vladi naklonjena časnika Yeni Şafak in Star.

Erdoğan je rivale iz Gülenovega kroga obtožil delovanja, ki naj bi spominjalo na državo v državi, in poskusov strmoglavljenja njegove vlade. Gülen naj bi stal tudi za korupcijsko afero.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.