Svet
9 ogledov

Erdogan ni čakal do nedelje

Turčija protesti
1/7
Reuters
Turški premier Recep Tayyip Erdogan je, četudi je protestnikom v parku Gezi in na trgu Taksim dal do nedelje čas, da zapustijo trg in park, nanje poslal policijo.

"Jutri imamo v Carigradu javno srečanje. In jasno povem: če trg Taksim ne bo prazen, ga bodo morale izprazniti varnostne sile," je danes na srečanju svojih privržencev v Ankari dejal Erdogan.

Erdogan pa je svojo grožnjo izpolnil že danes. Policija je z vodnimi topovi vdrla v park in na trg Taksim ter uničila šotore protestnikov. Kot poročajo, naj bi proti demonstrantom uporabili tudi solzivec, zato se je množica dokaj hitro predala in razkropila. Več oseb je bilo ranjenih, nekaj pa tudi priprtih. Barikade, ki so ji postavili protestniki, so z bagri že odstranili.

"Bilo je kot v vojni. Ljudi so lovili po ulicah in vanje merili s solzivcem,“ je povedala nemška političarka Claudia Roth, ki je bila nasilju priča.

Erdogan je sicer v petek pristal na ustavitev načrtov za urbanistične spremembe v parku, ki so bile povod za proteste, obenem pa je protestnike pozval, naj park zapustijo.

Protestniki pa so vso minulo noč v parku razpravljali o odzivu na to potezo in sklenili, da je njihovo gibanje večje od boja za ohranitev parka. Danes so sporočili, da bodo nadaljevali upor "v luči krivic in nepoštenja v državi". Borili se bodo tudi za svoje somišljenike, ki jih je policija že pred časom zaprla in jih še vedno ni izpustila na prostost.

Protesti zahtevali pet življenj

Od 31. maja so se protesti zaradi nasilnega posredovanja policije proti protestnikom, ki so nasprotovali pozidavi parka Gezi v Carigradu, razširili po vsej Turčiji. Protestniki so ogorčeni nad policijskim nasiljem, vladi pa očitajo tudi, da postaja preveč avtoritarna in da poskuša ustavno sekularni Turčiji vsiliti islamistične reforme.

V protestih je doslej umrlo pet ljudi, poškodovanih pa jih je približno 7500. Erdogan je protestnike v prvih odzivih zmerjal z vandali in tujimi plačanci, šele po dveh tednih je pokazal pripravljenost na pogajanja z njimi.

 

 
Komentarjev 4
  • nergač 23:30 15.junij 2013.

    ...Preden bodo prišli boljši časi (prišli bodo vsekakor) ...a sta res tako prepričana v te boljše čase? Jaz jih zlepa ne vidim, morda za dve ali tri generacije pozneje, če bodo preživeli to norost seveda...

  • mph 23:22 15.junij 2013.

    Žal se moram strinjati s tabo.

  • mirko 23:05 15.junij 2013.

    Tako hitro pa to ne gre, kot ti praviš, da prihajajo boljši časi. Preden bodo prišli boljši časi (prišli bodo vsekakor) se bo na tej obli zgodilo še mnogo hudega. To kar sedaj gledamo, kar se dogaja po svetu, lahko ...prikaži več primerjamo z predporodnimi krči. Najhujše bolečine in krč šele pride in potem se rodi nekaj novega, boljšega. Tak proces je že v naravi in enako je pri družbenih spremembah. Ozri se nazaj v zgodovino, vzorec se vedno ponovi.