Svet
6910 ogledov

Erdogan razglasil zmago na predsedniških volitvah v Turčiji

Recep Tayyip Erdoğan Profimedia
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je zvečer razglasil zmago v drugem krogu predsedniških volitev, v katerem se je pomeril s kandidatom združene opozicije Kemalom Kilicdaroglujem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Erdogan se je v nastopu pred privrženci v Istanbulu zahvalil volivcem, ker so mu izrazili zaupanje, da bo še pet let vodil državo. "Turčija je danes zmagala," je zbrani množici dejal Erdogan.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je po Erdoganovi razglasitvi zmage v turških mestih izbruhnilo navdušenje, ljudje se zbirajo ne le okoli njegovega doma v Istanbulu, temveč tudi okoli predsedniške palače v Ankari in na trgih, med njimi na istanbulskem trgu Taksim.

Kilicdaroglu se doslej še ni odzval, njegova izjava je napovedana za kasneje zvečer.

Po podatkih državne tiskovne agencije Anadolu je Erdogan po skoraj 99 odstotkih preštetih glasovnic dobil 52 odstotkov podpore, njegov protikandidat pa 48 odstotkov. Tudi agencija Anka, ki je blizu opoziciji, je poročala o skoraj enakem rezultatu.

69-letni Erdogan, ki je v Turčiji kot premier in predsednik na oblasti že 20 let, bo tako na čelu države še pet let. Po ustavnih spremembah, sprejetih leta 2017, imajo v Turčiji predsedniški sistem.

Pred prvim krogom pred dvema tednoma je sicer kazalo, da bi utegnil opozicijski kandidat Kilicdaroglu poraziti Erdogana, saj se Turčija v zadnjih letih sooča z gospodarskimi težavami, februarja pa jo je prizadel še uničujoč potres, ki je terjal več kot 50.000 žrtev.

A Erdoganu je 14. maja le malo zmanjkalo do zmage v prvem krogu.

74-letni Kilicdaroglu, ki v primerjavi z Erdoganom velja za umirjenega politika, je pred drugim krogom spremenil taktiko in ubral bolj populistično pot. Obljubljal je, da se bo Turčija nemudoma znebila milijonov sirskih beguncev.

A očitno mu zasuk v desno ni pomagal oziroma ga je morda celo drago stal, zlasti pri volivcih iz pretežno kurdskih regij, ki so ga v prvem krogu večinoma podprli.

Turški predsednik medtem že dobiva tudi čestitke iz tujine, med prvimi mu je čestital madžarski premier Viktor Orban. Čestital mu je tudi katarski emir Tamim Bin Hamad.

Volilna udeležba je bila po poročanju Anadolu za štiri odstotne točke nižja kot v prvem krogu pred dvema tednoma, kar bi na koncu lahko znašalo okrog 85 odstotkov.

V prvem krogu je Erdogan dobil približno 49,5 odstotka, njegov tekmec Kilicdaroglu pa nekaj manj kot 45 odstotkov.

Volivci so takrat odločali tudi o sestavi novega parlamenta. Erdoganova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) je skupaj z ultranacionalistično stranko MHP brez večjih težav dobila večino v 600-članskem parlamentu.

Komentarjev 8
  • leonardo 11:40 29.maj 2023.

    Milo rečeno, mi je prav malo mar kdo je zmagal v Turčiji. Sami dobro vedo kaj so volili. Všeč pa mi je, da je Erdogan pokončen mož, ki se ne slini Ameriki in ni njihov hlapec kot je Evropa pod ...prikaži več vladavino američanke Von.der.L.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 07:30 29.maj 2023.

    Nasprotnik Erdogana je bil izrazito proameriško usmerjen sluga in s tega stališča je izid volitev za nas dober...Ne bo se namreč zgodilo da bi Turčija neposredno stopila v ukrajinski spor kot to počne Poljska...To je s stališča miru v EU ...prikaži večU dobro...Kot vidim si nekateri idioti tukaj nadvse želite radioaktivne Evrope..

  • jakec1575 21:43 28.maj 2023.

    Danes je spet zmagala turška vukojebina. In turcija zato ostaja turska nacionacionalisticna vukojebina s 100% inflacijo in samodrzcem. Erdogan bo v naslednjih 5letih unicil vse opozicijske drzavljane, ki so se izpostavili. Z njegovo smrtjo pa bo turcija implodirala zaradi intelektualnega ...prikaži več vakuuma. Pahor ga ima neizmerno rad. Turcijo cakajo tezki podnebni in potresni casi, ki jim erdoganova struja ni kos.