Svet
4 ogledov

Umrl že četrti protestnik

Protesti v Turčiji EPA
26-letni moški je zaradi posledic poškodb, ki jih je dobil med protesti v Ankari, danes umrl. Ethem Sarisuluk je bil zaradi poškodb glave zadnjih 10 dni v komi.

To je bila že četrta smrtna žrtev med protestniki, umrl pa je še en policist. Poškodovanih je okoli  5000 protestnikov in 600 policistov.

Povod za proteste je bil sporni urbanistični načrt za območje parka in trga. Turški premier Recep Tayyip Erdogan se je odzval ostro in protestnike zmerjal z vandali in tujimi plačanci.

Sestanek s protestniki

Erdogan se je v Ankari v četrtek pozno zvečer prvič doslej sestal s predstavniki protestnikov, ki so zasedli trg Taksim in park Gezi v Carigradu.

Po skoraj štiri ure trajajočih pogovorih je tiskovni predstavnik turške vlade Huseyin Celik napovedal, kako bo vlada pristopila k reševanju vprašanja urbanističnih posegov v park Gezi, ki je pravzaprav sprožil proteste.
 

Če sodišče gradnje ne prepove, bodo o njej odločali na referendumu

Kot je poudaril, bo vlada najprej počakala na odločitev sodišča, ki je po pritožbi protestnikov začasno ustavilo načrtovana dela v parku. Če bo sodišče v še vedno odprtem postopku dokončno potrdilo ustavitev gradbenega projekta, bo vlada to sprejela.

Če pa bo gradnji vojašnice dalo zeleno luč, bo vlada dokončno odločitev prepustila ljudem na referendumu. "Turčija je pravna država," je dejal Celik in dodal, da mora vlada spoštovati odločitve sodišča, poročanje turških medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kot še pišejo turški mediji, protestniki pozdravljajo odločitev vlade, o končanju protestov pa se bodo še odločili.

Razpravljali naj bi tudi o policijskem nasilju med protesti. Celik je ob tem napovedal kazni za policiste, če se bo izkazalo, da so "zagrešili zločin".

Policijskega posredovanja (še) ne bo

S protestniki se je v eni od kavarn pri trgu Taksim srečal tudi guverner Carigrada Huseyin Avni Mutlu, ki je povedal, da skuša zaplete rešiti brez posredovanja policije. Zagotovil je, da policijskega posredovanja še ne bo. V vsakem primeru pa bodo ljudje vnaprej obveščeni.

Protestniki na trgu vztrajajo

Erdogan je le nekaj ur pred srečanjem protestnikom izdal "zadnje opozorilo", naj izpraznijo park in trg Taksim, sicer jih bo pregnala policija. Protestniki se na njegov poziv niso odzvali.

V Carigradu so tako tudi ponoči vztrajali v parku Gezi in si krajšali čas s plesom in glasbo, v Ankari pa je celo prišlo do spopada med protestniki in policijo, ki je uporabila solzivec in gumijaste naboje.

Številne žrtve protestov

Od 31. maja naprej, ko so se protesti zaradi nasilnega posredovanja policije v Carigradu razširili po vsej Turčiji, je umrlo pet ljudi, poškodovanih pa je okoli 5000 protestnikov in 600 policistov.

Povod za proteste je bil sporni urbanistični načrt za območje parka in trga. Erdogan se je odzval ostro in protestnike zmerjal z vandali in tujimi plačanci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.