Svet
61 ogledov

Erdogan si je po trdem boju postlal do leta 2029

Erdogan in žena EPA
Turška volilna komisija je potrdila tesno referendumsko zmago zagovornikov sprememb, ki bodo predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu omogočale veliko koncentracijo moči, parlament pa bo ostal brez številnih pristojnosti. Opozicija trdi, da je predsednikova stran do zmage prišla tudi z goljufijami z glasovalnimi lističi.

Nedeljski referendumski izid utegne bistveno spremeniti tok turške zgodovine, saj si je z zmago predsednik Recep Tayyip Erogan omogočil, da bo na čelu Turčije ostal še najmanj do leta 2029.

Volilna komisija je po 99 odstotkih preštetih glasov sporočila, da je za spremembe ustave in uvedbo predsedniškega političnega sistema glasovalo 51,41 odstotka glasov. Proti je bilo 48,59 odstotka, volilna udeležba pa naj bi bila kar 85-odstotna.

Največja opozicijska stranka CHP dvomi o verodostojnosti izida in zahteva ponovno štetje 60 odstotkov od vseh glasovnic, saj naj bi volilna komisija neupravičeno dovolila, da se štejejo tudi tiste glasovnice, ki niso bile vnaprej ožigosane po sistemu "razen če se dokaže nasprotno".

Vsa tri največja turška mesta - Istanbul, Ankara in Izmir - so vsa odločno glasovala proti uvedbi sprememb, poroča BBC. Že sinoči so se po mestih zbrali demonstranti in z glasnim truščem pokrovk in loncev protestirali proti predsedniku. Zbirali pa so se tudi Erdoganovi privrženci in slavili zmago.

Zmaga za Erdogana po mnenju analitikov ni tako bleščeča, kot je upal, saj je kljub zelo intenzivni kampanji med volilci doma ter inozemstvu ter omejitvah opozicijskih medijev komajda uspel dobiti več kot polovično podporo za svoje ideje. Da ni šlo vse po njegovih načrtih, priča tudi odločitev, ko je državljane po objavi rezultatov nagovoril kar prek televizijskega nagovora in ne na javnem shodu, kjer ima navado "grmeti" ob podobnih dogodkih.

V govoru je vseeno označil referendumski rezultat za zgodovinskega, hkrati pa že napovedal nov referendum o vnovični uvedbi smrtne kazni. To bi hkrati pomenilo tudi dokončno zamrznitev pogajanj z EU o članstvu države v povezavi. 

Kaj omogoča zmaga Erdoganu:

  • Predsednik bo na čelu države lahko največ dva mandata po pet let. Naslednje predsedniške volitve po novi ustavi bodo izvedene 3. novembra 2019.
  • Predsednik bo imel neposredno moč, da postavi vse glavne uradnike v državi, tudi ministre.
  • Funkcije predsednika vlade ne bo več.
  • Predsednik bo lahko posredoval tudi v sodni veji oblasti, če bo menil, da deluje protidržavno.
  • Predsednik bo lahko odločal, kdaj uvesti izredne razmere.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 20
  • MihaPu 19:12 18.april 2017.

    Ne samo nemški, že obžalujejo Francozi, ki so zgubili lastno identiteto in imajo že preveč arabcev in črncev v državi, ki delajo nerede in pa tudi VB, kjer so že vzpostavili primarni stadij kalifata in šeriata v ghettu. Francija kot ...prikaži več "bela" več ne obstaja, pogledaš eno nogometno tekmo njihovo in ti je takoj jasno da so multi-kulti neoliberalci globalisti posrali celotno EU s svojo grozno mavrično ideologijo. WAKE UP EU!

  • smuc 16:51 18.april 2017.

    Ne piši, če ne znaš kaj boljšega napisati, dedak!

  • smuc 16:47 18.april 2017.

    Mislim, da nas bodo EU politiki prodali Erdoganu, ker so v EU spustili preveč musličev in najbolj bo to obžaloval nemški narod!!!