Svet
966 ogledov

Erdogan svari Evropo, naj se pripravi

Recep Tayyip Erdogan Profimedia
Turški predsednik Recep Tayyip Erodgan opozarja, da se Turčija sama ne bo zmogla soočiti z novim valom beguncev iz Sirije.

Okoli 80 tisoč ljudi je v zadnjem tednu pobegnilo z območja province Idlib, ki je ena zadnjih utrdb sirskih upornikov. Idlib je v zadnjih dneh tarča silovitega obstreljevanja sirskih in ruskih letal. Na območju Idliba sicer živi okoli tri milijone ljudi.

"Turčija ne bo zmogla novega vala beguncev iz Sirije in ne bo zmogla sama nositi bremena teh migracij," je dejal turški predsednik v Istanbulu. "Vse evropske države, še posebej pa Grčija bodo utrpele negativne posledice," je še posvaril. Dejal je, da bo Evropa znova deležna enakih prizorov kot v letih 2015 in 2016, preden je s Turčijo sklenila dogovor za zaustavitev teh tokov. Tedaj je v Evropo prišlo več kot milijon ljudi.

Erdogan že večkrat grozil z "odpiranjem vrat"

EU je Ankari za zaustavitev teh migracijskih tokov ponudila šest milijard evrov. V Bruslju zatrjujejo, da so bile evropske obveznosti poravnane, a Erdogan se s tem ne strinja in je že večkrat zagrozil, da bo "odprl vrata" sirskim beguncem, ki si želijo v Evropo.

Opozarja tudi, da Turčija ne more biti velik begunski center. Kot pravijo turške oblasti, je v Turčiji okoli pet milijonov beguncev, od tega okoli 3,7 milijona Sircev.

Turški predsednik je še dejal, da si bo prizadeval razrešiti situacijo z rusko stranjo, čeprav v konfliktu v Siriji podpirata nasprotni strani. Že danes bo v Moskvo odpotovala posebna delegacija, je še napovedal Erdogan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.