Svet
358 ogledov

Erdogan: Turčija ni evropsko begunsko taborišče

Recep Tayyip Erdogan Profimedia
Evropa se ne more izogniti problemu afganistanskih beguncev s trdnim zapiranjem meja, je v četrtek zvečer izjavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je opozoril, da ni naloga Turčije, da bi bila evropsko begunsko taborišče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Potem ko so v Afganistanu talibani prevzeli oblasti, zahodne države pa nadaljujejo evakuacijo svojih državljanov in afganistanskih sodelavcev iz države, je Erdogan Evropo posvaril pred politiko izolacije beguncev. Evropa se na problem afganistanskih beguncev ne sme odzvati s trdim zapiranjem meja. "Če to stori, "Evropa ne le krši mednarodno pravo, ampak tudi obrača hrbet humanitarnim vrednotam," je dejal.

V Turčiji poleg 3,6 milijona beguncev iz Sirije živi več sto tisoč drugih migrantov, med drugim tudi iz Afganistana. EU in Turčija sta leta 2016 dosegli dogovor o finančni pomoči Ankari v zameno za pomoč turških oblasti pri omejevanju migracij v Evropo. Dogovor je takrat pripomogel h končanju begunske krize v Evropi.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
  • Avatar Maja Kajza
    marelica 18:07 20.avgust 2021.

    Lahko vam dostavimo nekaj covida, mi ga imamo na zalogo za naslednjih pet let ! Ti kar poklici Tonija, bo zrihtal !

  • Friderik1950 14:10 20.avgust 2021.

    Ne razumem. Zakaj ne bežijo v Pakistan, pa Iran, pa v Indijo koromandijo, kjer se cedi baje med in mleko. Zakaj ravno k meni, pa še to sami dedi. Res čudno.

  • bobubob 13:11 20.avgust 2021.

    Naj zaprejo meje, 'begunce' naj pošljejo domov, begunce iz soseščine (posebej Kurde) pa naj zavarujejo, dokler nevarnost traja . Migranti pa naj bodo obravnavani v skladu z zakonodajo, veljavno za VSE državljane. Torej, vstopa se na mejnih prehodih z ustreznimi ...prikaži veči papirji. Ostalo se sankcionira. Šami ima tule zagotovo že vse papirje.....da bo poleg kvalitetnega striženja v organizaciji države državljanom na voljo tudi odlično zasebno britje.