Svet
19080 ogledov

Erdogan uradno potrdil, kar so mnogi pričakovali

Recep Tayyip Erdogan Profimedia
Turški predsednik je to storil prvič.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah v Turčiji naslednje leto in s tem ovrgel govorice o predčasnih volitvah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je prvič, da je turški voditelj, ki je na oblasti že od leta 2003, uradno naznanil - sicer pričakovano - kandidaturo.

"Naj povem, da je Tayyip Erdogan kandidat Ljudskega zavezništva," je Erdogan dejal na strankarskem shodu v mestu Izmir na zahodu države. Pri tem se je skliceval na zavezništvo med njegovo vladajočo konservativno stranko AKP in desnim Nacionalističnim gibanjem (MHP), ki traja od volitev leta 2018, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Opozicijska Republikanska ljudska stranka (CHP), druga največja v parlamentu, še ni predložila kandidata, Erdogan pa je pred izziv postavil njenega voditelja Kemala Kilicdarogluja. "Razglasite svojega kandidata, ali pa svojo lastno kandidaturo," je dejal Erdogan in dodal, da bodo volitve izvedene pravočasno, in sicer 24. junija prihodnje leto.

V zadnjem času so se v javnosti sicer pojavljale govorice o predčasnih volitvah. Te je sprožila predvsem nezavidljiva gospodarska situacija v Turčiji, ki je posledica padca vrednosti lire in 73,5 odstotne inflacije, kar je najvišja stopnja inflacije v tej državi po letu 1998.

Kritiki Erdoganovega režima za nastalo gospodarsko situacijo krivijo predvsem predsednikovo neobičajno gospodarsko politiko, ki si v boju proti dvigu cen prizadeva za nižje obrestne mere, kar je v nasprotju s konvencionalno gospodarsko teorijo, navaja AFP.

Številni opazovalci ocenjujejo, da bodo predsedniške volitve naslednje leto ene izmed najbolj pomembnih v novejši turški zgodovini.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.