Svet
60 ogledov

Erdoğan v Turčiji blokiral Twitter

Twitter Shutterstock
Twitter naj bi blokirali zaradi ignoriranja več sodnih odredb, po katerih bi morali izbrisati nekatere povezave.

Le nekaj ur pred tem je turški premier Recep Tayyip Erdoğan zagrozil, da bo Twitter – kjer se tako kot drugje na spletu in v medijih širijo očitki o korupciji njega in njegovih sodelavcev – "izbrisal".

Na Twitterju so sicer sporočili, da lahko Turki zaobidejo blokado tako, da tvitajo prek aplikacije na mobilnih telefonih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cenzura

Opozicijski mediji poročajo, da gre za politično blokado, za cenzuro, ki jo je uvedla Erdoğanova vlada, saj je premier sam v četrtek na shodu pred lokalnimi volitvami, ki bodo 30. marca, dejal, da bo izbrisal dostop do Twitterja v državi. "Izbrisali bomo Twitter. Vseeno mi je, kaj bo rekla mednarodna skupnost," je dejal.

"Nepravično ravnal s turškimi državljani" 

Državna tiskovna agencija Anatolia medtem poroča, da so oblasti "tehnično blokirale dostop do Twitterja", ker je ta ignoriral več sodnih odredb, po katerih bi moral izbrisati nekatere povezave. Kot dodaja, je bil to edini način, da se razreši "nepravično ravnanje z našimi državljani", ki je v nasprotju s turškimi zakoni.

Iz Erdoğanovega urada so podobno sporočili, da je Twitter ignoriral odredbe turških sodišč, ki so zahtevale odstranitev nekaterih povezav. Da gre za uradno dejanje, je potrdil tudi državni organ za telekomunikacije TIB, ki je na svoji spletni strani objavil več sodnih odredb glede Twitterja.

Erdoğanova moč 

Iz sveta je že sledil prvi odziv. Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je tvitnila, da je blokada v Turčiji "neutemeljena, nesmiselna, strahopetna". "Turški narod in mednarodna skupnost bosta videla, da je to cenzura," je dodala.

Erdoğan, ki velja za enega od najvplivnejših turških politikov, je na oblasti že 11 let, korupcijski škandal, ki je izbruhnil decembra, pa je eden izmed največjih izzivov za njegovo vladavino doslej.

Pod plazom obtožb zaradi korupcije so se med drugimi znašli visoki politični predstavniki in gospodarstveniki, ki so blizu Erdoğanu. Policija je decembra v sklopu hišnih preiskav aretirala na desetine ljudi, med njimi sinove nekdanjih ministrov. Turško tožilstvo je pred dnevi že spisalo tudi prvo obtožnico proti 21 ljudem.

Sum je padel tudi na Erdoğana, ko so se v javnosti pojavili posnetki njegovega domnevnega pogovora s sinom, v katerem razpravljata, kako skriti večje vsote denarja.

Erdoğan je v povračilnem udarcu odpustil več sto tožilcev in policistov ter med drugim zagrozil s prepovedjo Facebooka in YouTuba. Odgovornost je sicer pripisal vplivnemu kleriku Fetullahu Gülenu, ki naj bi iz tujine poskušal uporabiti svoj vpliv za destabilizacijo njegove vlade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.