Svet
15 ogledov

Erdogan: "Vsak v BiH naj ima pet otrok"

Recep Tayyip Erdogan je na dobri poti do tretjega mandata. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Turški premier Recep Tayyip Erdogan je prebivalcem Bosne in Hercegovine svetoval, naj ima vsaka družina vsaj pet otrok.

Erdogan je danes nagovoril študente Univerze v Sarajevu in izpostavil pomen povečanja natalitete v Bosni in Hercegovini.  Kot je dejal, je treba v tej državi, če želi imeti "mlado in dinamično prebivalstvo", trend upadanja natalitete ustaviti.

V Turčiji so dovolj trije

Erdogan je ob tem spomnil na svojo izjavo v Turčiji. Pred časom je namreč dejal, da mora imeti vsaka turška družina vsaj tri otroke. Po njegovih besedah bi morala imeti vsaka družina v BiH, če želijo povečati nataliteto, kar pet otrok.

Ljudje so gospodarstvo

"Temelj gospodarstva je ljudstvo. Če so ljudje, so tudi napor, kapital, proizvodnja in potrošnja. Če ljudi ni, potem ni ničesar od naštetega," je študentom na srce položil Erdogan.

Prepričan je, da uspeh leži na mladem in dinamičnem prebivalstvu in da se gospodarstvo razvija zahvaljujoč ljudem. "Kjer ni ljudstva, se ne more govoriti o gospodarstvu. Danes je eden od največjih problemov evropskih držav prav prebivalstvo, to je veliko število starejših. Zato bi morala BiH, da se ne znajde v takšnem položaju, nekaj narediti," je sklenil.

Komentarjev 1
  • sprehajalec 22:59 16.september 2012.

    Ja, ampak pol ko odrastejo smer Turčija, ne slovenija in čez na Zahod.