Svet
23 ogledov

Erdoganova čistka se nadaljuje: Suspendirali več kot 10.000 policistov, sodnikov in uradnikov

Erdogan, Turčija EPA
Po spodletelem vojaškem udaru se čiščenje med vojaki, policisti in državnimi uradniki nadaljuje. Racijo so turške oblasti izvedle tudi v Natovi vojaški letalski bazi.

Po neuspelem vojaškem udaru predsednik Tayyip Recep Erdogan nadaljuje z odstavljanjem policistov, sodnikov, vojakov in uradnikov po vsej državi. Za sezname, ki vsebujejo več tisoč imen, pa ni popolnoma jasno, na kakšen način so bili pripravljeni in kaj posameznikom očitajo.

Premier Binali Yıldırım je danes po seji vlade javno naznanil, da so pripravili sezname o suspenzu 2.745 oseb iz sodnih vrst, 1.500 uslužbencev ministrstva za finance ter 8.777 uslužbencev notranjega ministrstva, ki zaposluje tudi policiste ter žandarmerijo. Po informacijah The Hurriyete Daily News so policiste ponoči poklicali na regionalne sedeže in jim odvzeli orožje.

Preiskave in aretacije se še vedno nadaljujejo po vsem mestu.

Možna ponovna uvedba smrtne kazni

Že včeraj pa je pravosodni minister Bekir Bozdag naznanil, da je v zaporu zaradi puča trenutno 6.000 osumljencev. Po navedbah The Hurriyete Daily News so vsi obdolženi "članstva v obroženi teroristični organizaciji" in "poskusa strmoglavljenja vlade Turške Republike s pomočjo sile in nasilja".

Turčija v tem trenutku nima smrtne kazni, saj jo je dokončano ukinila leta 2004, a sodeč po Erdoganovi retoriki in izjavah bi jo lahko za sodelujoče v puču ponovno uvedli. Ob kričanju množice privržencev "Hočemo smrtno kazen!", je prvi mož Turčije namreč odvrnil: "Ne moremo ignorirati želja ljudstva v demokraciji. To je vaša pravica." Že zdaj pa je v Turčiji uveljavljena dosmrtna zaporna kazen.

Turški premier je danes sicer nekoliko umiril strasti in povedal, da se odločitev o uvedbi smrtne kazni ne bo sprejemala v naglici, "ni pa mogoče ignorirati volje ljudstva".

Več pučistov išče azil .. Racije v Natovi bazi

Danes je v Grčiji pred sodnika stopila osmerica vojakov, ki je po neuspelem puču v helikopterju prebegnila v sosednjo državo, a se bodo sodni postopki nadaljevali v četrtek. Obtoženi nezakonitega vstopa v državo so že zaprosili za mednarodno zaščito. Turčija pa zahteva njihovo izročitev.

Po navedbah provladnega Daily Sabah pa so danes v Natovi vojaški bazi Incirlik, ki jo uporablja tudi ZDA, policija in tožilstvo izvedli racijo. Aretirali naj bi tudi komandirja, ki naj bi sodeloval v puču. Združene države naj bi v vojaški bazi tam zaprosil za mednarodno zaščito.

Turške oblasti so v času puča za nekaj časa omejile vstop v vojaško bazo, ki se uporablja kot izhodišče za napade na skrajno sunitsko milico Islamska država. Konec tedna so aretirali tudi komandirja vojaške baze Bekirja Ercana Vana.

Turčija želi "krivca", na kocko pripravljena postaviti tudi prijateljstvo z ZDA

Po mnenju Erdogana naj bi za pučem stal njegov nekdanji sodelavec in verski voditelj Fethullah Gülen, ki živi v izgnanstvu v ZDA. Turški predsednik vlade je na današnji tiskovni konferenci izpostavil, da bo "na agendo v primeru izročitve postavljeno celo prijateljstvo. Kakorkoli, pravosodni minister pripravlja vse potrebno". Gülen, ki je do leta 2013, ko je v Turčiji izbruhnil korupcijski škandal, veljal za tesnega sodelavca Erdogana, je obtožbe sicer zanikal. 

Ameriški veleposlanik John Bass v Turčiji se je na težke besede turških oblasti odzval z besedami, da je ZDA turško zavezništvo pomembno. V izjavi za javnost objavljeni na spletni strani ambasade pa je navedel, da Bass navedel, da bo pregledala vse zahtevke po izročitvah, ki ustrezajo sporazumu Turčije in ZDA.

 

Komentarjev 5
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 22:40 19.julij 2016.

    Janša si najbrž od ihte kar lase puli, ker njemu ni uspelo nekaj takega v Sloveniji, kot je Erdoganu v Turčiji.

  • Zmago 21:44 18.julij 2016.

    Je pa hudič. V vojski moraš ubogati ukaze ....................... potem pa ??? sam odgovarjaš ???

  • Zmago 21:42 18.julij 2016.

    Me zanima, kaj bi delali pučisti z nasprotniki, če bi jim uspelo ???