Svet
9 ogledov

ESA le vzpostavila stik z rusko sondo

fobos grunt EPA
Evropska vesoljska agencija (ESA) je prek svoje sledilne postaje na zahodu Avstralije vzpostavila stik z rusko sondo, ki bi morala poleteti na Marsovo luno Fobos.

Sonda je bila vse od izstrelitve 8. novembra izgubljena v orbiti. "Skupine znanstvenikov ESA tesno sodelujejo z ruskimi inženirji, da bi ugotovili, kako v najboljši meri ohraniti komunikacijo s sondo. Več novic sledi," je ESA zapisala na svoji spletni strani.

165 milijonov dolarjev vredna ruska misija na Mars je ena od najbolj ambicioznih v zgodovini raziskovanja rdečega planeta. Predvideno je, da bi sonda pristala na Marsovi luni Fobos, zbrala vzorce tal in jih na Zemljo prinesla leta 2014.

Nekaj ur po izstrelitvi so nadzorniki izgubili stik s sondo, znanstveniki pa so brez osnovnih podatkov o tem, kaj se z njo dogaja, tavali v temi. Še v torek so iz ruske vesoljske agencije sporočili, da je le "malo možnosti", da bi lahko rešili 13,5 tone težko sondo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.