Svet
5 ogledov

EU bo zavarovala posojila Fincev

Franc Križanič Dejan Mijović
Finančni ministri držav v območju evra so dosegli dogovor o zahtevi Finske za zavarovanje njenih posojil Grčiji. Nobena druga država ne bo obravnavana tako.

Finančni ministri držav v območju evra so dosegli dogovor o zahtevi Finske za zavarovanje njenih posojil Grčiji, je danes v Luksemburgu povedal šef evroskupine Jean-Claude Juncker.

Ob tem je pojasnil, da dosežen dogovor velja izključno za Finsko in da nobena druga država ne bo zahtevala podobne obravnave.

Slovenski minister za finance Franc Križanič je sredi septembra v Vroclavu dejal, da želi Slovenija pri ureditvi vprašanja glede zavarovanja posojil Grčiji enako obravnavo kot Finska.

Ob tem je pojasnil, da bo režim zavarovanj verjetno vezan na določeno plačilo oziroma odpoved profitov v okviru začasnega kriznega mehanizma ter da bo treba pretehtati, ali se to izplača.

Finančni ministri že drugi dan

V Luksemburgu že drugi dan zasedajo finančni ministri EU. Med drugim naj bi sprejeli tudi politični dogovor o svežnju šestih zakonodajnih predlogov, ki predvidevajo zaostritev proračunske discipline.

Potem ko je sveženj minuli teden po dolgih pogajanjih z državami članicami potrdil Evropski parlament, naj bi ministri danes potrdili kompromis glede svežnja, ki predvideva zaostritev proračunske discipline in krepitev nadzora nad makroekonomskimi neravnovesji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.