Svet
2416 ogledov

EU dosegla dogovor o prepovedi plastike

Smeti ob obali I. H.
EU dosegla dogovor o prepovedi plastike za enkratno uporabo

V Evropski uniji je bil dosežen dogovor o prepovedi plastike za enkratno uporabo, kot so na primer plastični krožniki ali slamice, je danes sporočilo avstrijsko predsedstvo EU. Ukrep, ki ga morata formalno sprejeti še Svet EU in Evropski parlament, naj bi začel veljati v dveh letih.

Dogovor so davi v Bruslju dosegli pogajalci Evropskega parlamenta in držav članic EU. Ker so prvotni predlog Evropske komisije nekoliko spremenili, ga morajo zdaj v obeh institucijah še formalno potrditi, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Prepoved plastike za enkratno uporabo je Evropska komisija predlagala maja. Prepoved naj bi veljala predvsem za izdelke, za katere so na voljo okolju bolj prijazne alternative.

Dogovor se nanaša na 80 odstotkov smeti v oceanih

S tem naj bi zmanjšali količino plastičnih odpadkov, ki močno obremenjujejo okolje. Po ocenah komisije plastični izdelki za enkratno uporabo predstavljajo kar 80 odstotkov smeti v oceanih.

Ta plastika se ne razgradi, ampak razpada na manjše dele, ki jo potem zaužijejo tudi živali. Sledi mikroplastike so našli tudi v ribah, ki jih zaužije človek.

Avstrijska ministrica za trajnostni razvoj in turizem Elisabeth Köstinger je že ocenila, da je doseženi dogovor "mejnik v naših prizadevanjih za zmanjšanje plastičnih odpadkov", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Rebecca_Elkington 17:46 19.december 2018.

    Po zapustitvi mojega prejšnjega dela pred 2 meseci, sem imel nekaj sreče, da sem izvedel o tej spletni strani, ki je bila za mene varčevanje z življenjem ... Ponujajo delovna mesta, za katere lahko ljudje delajo na spletu iz svoje ...prikaži več hiše. Moja najnovejša plača po tem, ko sem delala za njih 4 tedne, je bila za 28397 $ ... Neverjetno stvar je, da je edina stvar potrebna preprosto tipkanje in dostopp d0 interneta ... Preberite vse o tem tukaj ..... >>>>>>> http://www.Internet43.Com

  • marija34 12:36 19.december 2018.

    Končno pozno vendar mogoče še bo začelo premikati jaz osebno se plastike izogibam kolikor se da.

  • viVI 11:16 19.december 2018.

    https://www.youtube.com/watch?v=Our5CZz5qoU https://www.youtube.com/watch?v=UynITtG7HLE https://www.youtube.com/watch?v=Zm4B33uPynI