Svet
3 ogledov

EU enotna o disciplini

Še en sestanek o discipliniranju članic EU ni prinesel vidnih rezultatov. (Foto: Žurnal24 main
V EU vlada strinjanje o sankcijah proti članicam, ki kršijo javnofinančna pravila, je po sestanku evropskih finančnih ministrov v Bruslju povedal predsednik EU Herman Van Rompuy.

Za bistveno zaostritev discipline za zagotovitev stabilnega evra se zavzema tudi Slovenija, ki podpira predloge nemške vlade za ureditev razmer v območju evra, je dejal minister za evropske zadeve in razvoj Mitja Gaspari.

Slovenija ima po ministrovih besedah tudi nekatere svoje predloge, na primer, da bi države, ki kršijo pravila in imajo prekomerne javnofinančne primanjkljaje, morale za to plačati. To se Gaspariju zdi boljše kot "neplačevanje recimo kohezijskih ali strukturnih sredstev".

Nemčija bi zamrznila denar
Nemčija med drugim predlaga zamrznitev evropskih sredstev in najmanj enoletno zamrznitev ali okrnitev glasovalnih pravic ter opredelitev možnosti bankrota preveč zadolženih držav. To pa bi zahtevalo spremembo evropske ustave, čemur pa nasprotujeta Francija in Evropska komisija.

Brez podrobnosti
Van Rompuy danes sicer ni podrobno pojasnil, o kakšnih sankcijah se je strinjala delovna skupina. Dodal je le, da je bil zadovoljen, ker so se vsi strinjali za krepitev pakta stabilnosti in rasti. Pakt zgornjo mejo proračunskega primanjkljaja določa pri treh odstotkih bruto domačega proizvoda, javni dolg v deležu BDP pa pri 60 odstotkih.

Konkretnih dogovorov sicer ni bilo, pojavila pa se je zamisel o kolektivnem jamstvu za dolg posamezne države, torej da bi del nacionalnega dolga postal skupen dolg, za katerega bi jamčili vsi.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.