Svet
8 ogledov

EU: Grožnja Al Kaide je resnična

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Obveščevalne službe menijo, da obstaja povezava med povečanjem ameriških zračnih napadov v Pakistanu in prizadevanji, da bi preprečili napade mednarodne teroristične mreže Al Kaida v Evropi.

"Grožnja velikega terorističnega napada Al Kaide v Evropi je realna, še posebej zdaj, ko je ta teroristična mreža zaradi akcij ZDA v Afganistanu in Pakistanu pod pritiskom," je v Bruslju izjavil koordinator EU za boj proti terorizmu Gilles de Kerchove.

Ob tem je izrazil tudi zaskrbljenost nad vse glasnejšimi navedbami, da naj bi bilo v začetku tedna med ubitimi v ameriški protiteroristični akciji z brezpilotnim letalom v Pakistanu tudi osem nemških državljanov. Po navedbah pakistanskih predstavnikov so pet ubitih identificirali kot nemške spreobrnjence v islam, tri pa kot Nemce turškega porekla.

Kot je dejal de Kerchove, je zelo zaskrbljujoče, da je med islamisti, ki odhajajo v boj v Somalijo, Jemen, Afganistan in Pakistan, vse več evropskih državljanov. Imajo namreč potni list članice EU in jih je zato zelo težko odkriti ob prihodu v Evropo, je dejal.

Napadi povezani z zaroto v Evropi?

Združene države so v zadnjem mesecu močno povečale število zračnih napadov na pakistanskem plemenskem območju, ki meji na Afganistan, in sicer so izvedle 26 napadov. V ponedeljkovem napadu v Severnem Vaziristanu so uničili hišo plemenskega vodje, ki naj bi bil tesen sodelavec tamkajšnjega voditelja talibanov. V napadu je bilo ubitih osem skrajnežev, med njimi je bilo kar pet državljanov Nemčije.

"Aktivnosti v Severnem Vaziristanu so povezane s svarili pred morebitnimi terorističnimi napadi v Evropi," je za BBC povedal pakistanski veleposlanik v ZDA Husein Haqani. Dejal je še, da  Pakistan pri preprečevanju morebitnih napadov v Evropi sodeluje z evropskimi in ameriškimi obveščevalnimi službami.

Prisotnost nemških državljanov na pakistanskih plemenskih območjih je vzbudila precejšnjo zaskrbljenost, saj naj bi po poročanju nemških medijev leta 2009 s svojih domov v Hamburgu izginilo več islamskih skrajnežev, ki so se menda namenili v Severni Vaziristan.

To območje je znano po tem, da se na njem zadržujejo skrajneži iz drugih držav. Nemško notranje ministrstvo je sporočilo, da se je okoli 70 nemških državljanov udeležilo usposabljanja v vojski islamskih skrajnežev, okoli tretjina pa se je vrnila domov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.