Svet
4 ogledov

EU in Libija zgladili vizumski spor

(Foto: AP) Žurnal24 main
Evropska unija in Libija sta sporočili, da odpravljata prepovedi izdajanja vizumov, ki sta bili uvedeni zaradi spora med Libijo in Švico. Libija je dogovor z EU pozdravila kot "poraz" Švice.

Špansko predsedstvo EU je v izjavi za medije, izdani v soboto zvečer ob robu arabskega vrha v libijskem mestu Sirta, sporočilo, da so bila vsa imena Libijcev že umaknjena s seznama oseb, ki jim je prepovedan vstop v območje schengna.

Obenem je špansko zunanje ministrstvo v Madridu izrazilo obžalovanje zaradi težav, ki jih je uvrstitev na t. i. črni schengenski seznam povzročila Libijcem. "Ta ukrep je sprejela ena od članic schengna in ne EU, ki v tem ni igrala nobene vloge. Žal nam je in obsojamo, kar se je zgodilo in težave, ki jih je to povzročilo libijskim državljanom," so zapisali.

Tripoli je na ta korak EU nemudoma odgovoril z napovedjo odprave prepovedi vstopa v Libijo za državljane članic EU, ki so v schengnu. "Švica je bila s tem skupnim evropskim stališčem poražena," je na svoji spletni strani zapisalo libijsko zunanje ministrstvo.

Kot ob sklicevanju na britanski BBC in arabsko televizijo Al Džazira poroča nemška tiskovna agencija dpa, je libijsko zunanje ministrstvo medtem potrdilo, da je bila prepoved izdajanja vizumov evropskim državljanom že tudi dejansko odpravljena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.