Svet
10 ogledov

EU je cilj Balkana

Ivo Josipović (z leve), Haris Silajdžić, Filip Vujanović in Boris Tadić. (Foto: Žurnal24 main
Predsedniki Hrvaške, BiH, Srbije in Črne Gore so danes v Sarajevu pozvali h krepitvi odnosov med državami ter sodelovanju in poudarili, da je cilj omenjenih držav članstvo v EU.

Ob desetletnici Igmanske pobude - koalicije več sto nevladnih organizacij, ki se zavzemajo za normalizacijo odnosov med državami podpisnicami Daytonskega sporazuma – so se predsedniki Ivo Josipovič, Boris Tadić, Filip Vujanović in Haris Silajdžić prvič srečali izven kakšnega širšega mednarodnega konteksta.

Ocenili so da so države Zahodnega Balkana v zadnjih 10 letih naredile pomembne korake k izboljšanju odnosov. Ob tem so tudi podpisali skupno izjavo, v kateri so med drugim izpostavili nujnost nadaljevanja dialoga kot načina reševanja nesoglasij in sporov ter potrdili, da članstvo v EU ostaja skupni strateški cilj njihovih držav.

EU edina možnost
Josipović je sicer v svojem današnjem govoru poudaril, da je osebno trdno prepričan, da je prihodnost vseh štirih držav v EU. Obenem je v interesu vsake od držav, da v unijo čimprej vstopijo tudi ostale tri. Srbski predsednik Tadić je potrdil, da integracija v EU tudi za Beograd nima alternativ ter da je približevanje uniji "najpomembnejše vprašanje tega obdobja na območju Zahodnega Balkana".

Skupen razvoj znanosti
Tudi predsedujoči predsedstvu BiH Haris Silajdžić je v svojem govoru pozval h krepitvi sodelovanja in razumevanja v regiji ter predlagal, da štiri države vzpostavijo posebna središča za znanstveno in tehnološko sodelovanje.

Po 15 letih še v BiH
Josipović bo svoj obisk v BiH v nedeljo nadaljeval v Republiki srbski in tako postal prvi predsednik Hrvaške po 15 letih, ki bo obiskal srbsko entiteto BiH. Pri tem naj bi ga spremljal tudi črnogorski kolega Vujanović.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.