Svet
15 ogledov

EU je pokazala zobe

EU EPA
Zamrznili so ji pol milijarde evrov iz kohezijskega sklada. V postopku je tudi Slovenija.

Evropska komisija (EK) bo predlagala, naj se Madžarski v letu 2013 zamrzne 495 milijonov evrov. To je skoraj tretjina denarja iz kohezijskega sklada, do katerega so upravičeni v prihodnjem letu.

Ukrep, kot ga še ni bilo

Takega ukrepa v zgodovini Evropske unije (EU) še ni bilo, je pa posledica postopka zaradi prevelikega primanjkljaja, v katerem je od konca leta 2009 tudi Slovenija.

"Za zdaj dosegamo cilje, čeprav končnih podatkov za lani še ni. Z rebalansom naj bi dosegli tudi cilje glede primanjkljaja v letu 2012," so povedali na ministrstvu za finance. Za lani smo EK obljubili 5,5-odstotni primanjkljaj. 
Če bodo statistiki v primanjkljaj prišteli tudi pomoč Grčiji in državne dokapitalizacije podjetij (NLB, Adria, Kad in Sod), pa bo primanjkljaj 6,6-odstoten.

Zamrznili bi nam 70 mio.

"Postopek bi Svet EU lahko zaostril z nadaljnjimi koraki, če bi EK že v naslednjih mesecih ocenila, da je doseganje ciljev v letih 2012 in 2013 glede primanjkljaja ogroženo," so dodali na finančnem ministrstvu.

V letih 2007–2013 je Slovenija upravičena do 1,4 milijarde evrov iz kohezijskega sklada, počrpala pa je slabih 58 odstotkov sredstev ali povprečno 160 milijonov evrov na leto. Če bi proti nam uvedli enak ukrep kot proti Madžarom na podlagi počrpanih sredstev, bi nam zamrznili približno 53 milijonov evrov. Iz kohezijskega sklada se pri nas sofinancirajo predvsem centri za ravnanje z odpadki, čistilne naprave ter gradnja kanalizacij, avtocest in železnic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.