Svet
12 ogledov

EU je prevzela nagrado

EU EPA
Nobelovo nagrado so prevzeli Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso in Martin Schulz. Tako Janeza Janše kot Danila Türka v Oslu ni bilo.

V senci najhujše krize od svojega nastanka je Evropska unija danes v Oslu prejela najprestižnejšo Nobelovo nagrado – nagrado za mir. Da je bila Unija prvotno mišljena prav kot mirovni projekt, se v času pešanja evropskega gospodarstva in dolžniške krize evrskega območja spomni le malokdo, a vsaj danes temu ne bo tako.

Nagrado so danes, na obletnico smrti Alfreda Nobela, v Oslu prevzeli trije predsedniki institucij EU – Evropskega sveta Herman Van Rompuy, Evropske komisije José Manuel Barroso in Evropskega parlamenta Martin Schulz.

Janše in Türka ne bo

Velikega simbolnega pomena je tudi dejstvo, da na slovesno podelitev danes prihajajo tudi voditelji večine držav članic EU. Van Rompuy je k udeležbi sicer pozval vse šefe držav in vlad, a udeležbo jih je do sredine prejšnjega tedna po poročanju agencije APA potrdilo 18. V Oslu ni bilo niti predsednika republike Danila Türka niti premierja Janeza Janše.

Poleg medalje in diplome prinaša Nobelova nagrada za mir osem milijonov švedskih kron ali 930.000 evrov, ki jih bo EU namenila projektom za pomoč otrokom, žrtvam vojn in konfliktov. Medaljo in diplomo bodo hranili v evropskih institucijah.

Norveški odbor je 12. oktobra sporočil, da bo šla letos Nobelova nagrada za mir v roke EU zaradi njenega prispevka k miru in spravi, demokraciji in človekovim pravicam v Evropi, pa tudi zato, ker je pomagala Evropo popeljati od celine vojne do celine miru.

Komentarjev 1
  • privat 11:43 14.januar 2013.

    nobelova nagrada za podpiranje fašizma,ropanje prebivalstva,podpiranje suženjstva?? Vprašanje je časa kdaj bodo fašisti prevzeli oblast..če že niso??Jaz sem pa že dolgo časa samo suženj oblasti...