Svet
26 ogledov

EU nad madžarsko smrtno kazen tudi z "bombo"

Razno 09.06.13, madzarski predsednik vlade Viktor Orban, foto: reuters Reuters
Na burne odzive glede napovedi madžarskih oblasti, ki razmišljajo o vnovični smrtni kazni, ni bilo potrebno dolgo čakati. Orban pod pritiskom že klonil.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je posvaril madžarskega premierja Viktorja Orbana, naj takoj opusti načrte za ponovno uvedbo smrtne kazni, sicer sledi "spopad". EU lahko v skrajnem primeru proti članici, ki krši temeljne vrednote, sproži "jedrsko bombo" - člen 7 pogodbe EU, ki omogoča odvzem glasovalnih pravic.

"O očitnih stvareh nam res ni treba razpravljati ... Gospod Orban naj takoj jasno pove, da tega ne namerava storiti. V nasprotnem primeru sledi spopad," je poudaril Juncker v odzivu na Orbanove izjave o ponovni uvedbi smrtne kazni.

Madžarski premier je v torek pozval k razpravi o ponovni uvedbi smrtne kazni na Madžarskem, češ da so veljavne kazni preblage. Orbanovo stališče analitiki pripisujejo slabitvi moči njegove stranke Fidesz na račun skrajno desnega Jobbika, ki podpira smrtno kazen.

V EU so že v torek poudarili, da je smrtna kazen v nasprotju s temeljnimi vrednotami unije. Danes je Juncker Orbanu, s katerim sta sicer člana iste evropske politične družine, posredoval še ostro politično sporočilo.

"Jedrska bomba" jim vzame glas

EU lahko v primeru sistematičnih groženj pravni državi ukrepa, tako da Evropska komisija najprej sproži dialog s problematično članico. Če ta ne prinese zadovoljive rešitve, pa lahko v skrajnem primeru sproži člen 7 pogodbe EU, imenovan tudi "jedrska bomba".

V skladu s členom 7 pogodbe o EU je mogoče v primeru resnih in vztrajnih kršitev vrednot EU v skrajnem primeru začasno odvzeti glasovalne pravice članici unije. A sprožitev tega člena je zapleten postopek in unija se zanj doslej še ni odločila.

Budimpešta sklonila glavo

Potem ko so bili prvi odzivi iz Orbanovega kabineta na evropske grožnje še izzivalni, pa so kasneje sporočili, da je Orban po telefonu poklical predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza in mu zagotovil, da Madžarska ne namerava ponovno uvesti smrtne kazni, ki da je "le predmet razprav".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Žurnalček 16:58 01.maj 2015.

    Zakaj proti Hrvaški ne uvedete Atomske bombe , zaradi kršenja človeških pravic že 20 let !!!!!

  • erikkk 14:20 01.maj 2015.

    S tem človekom neki ne štima ... tole ni edina stvar ki jo je poskušu uvest ... madžari naj razmislijo o menjavi premiera ...