Svet
11 ogledov

"EU ne bo zahtevala priznanja Kosova"

Tomislav Nikolić in Herman van Rumpuy Reuters
Novoizvoljeni srbski predsednik je prvič obiskal Bruselj, spremljali so ga tudi predstavniki Kosova. Nikolić je od EU prejel opozorila zaradi izjav o Srebrenici in poziv k ureditvi odnosov s Kosovom.

Novoizvoljeni srbski predsednik Tomislav Nikolić si je za prvi obisk v tujini izbral Bruselj. Srečal se je s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom in visoko zunanjepolitično predstavnico unije Catherine Ashton.

Po njegovi izvolitvi je Evropska unija (EU) Srbijo pozvala, naj nadaljuje evropsko pot. Država je marca dobila status kandidatke za članstvo v Uniji, naslednji korak pa je začetek pristopnih pogajanj. Eden od pogojev za napredek Srbije na poti v EU je "vidno in trajno izboljšanje odnosov s Kosovom".

Van Rompuy: Odnosi s Kosovom ključni pogoj

"Nadaljnja  normalizacija odnosov s Kosovom" ostaja ključni pogoj za začetek pogajanj za vstop v EU, je po srečanju s srbskim predsednikom dejal predsednik Evropskega sveta Van Rompuy. "EU je zagotovo največji trgovinski partner Srbije in glavni tuji investitor," je spomnil Rompuy in obljubil, da bo Bruselj podprl nadaljnji napredek Srbije na evropski poti.

Po srečanju s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom je Nikolić poudaril, da je prepričan, da je zahteve Evrope v zvezi s Kosovom mogoče izpolniti. "Jasno sem slišal, da EU nikoli ne bo zahtevala od Srbije, da prizna Kosovo, in jaz jim verjamem."

"Dogovor si vsak razlaga po svoje"

Dogovori se pogosto različno razlagajo v Beogradu, Prištini in Bruslju, zato je prosil Ashtonovo, da ga dokončno seznanijo z implementacijo sporazuma. "Ko govorijo vladni uradniki, nimajo nobene odgovornosti in si zadeve razlagajo drugače od svojih sogovornikov," je pojasnil.

"Spodbudno je slišati, da bo Srbija še naprej prispevala k stabilnosti in napredku celotne regije. To so temeljna načela EU in zame v današnjem svetu ni prostora za retoriko iz preteklosti," je poudarila Ashtonova.

V Bruslju tudi predstavniki Kosova

Bruselj so obiskali tudi kosovski predstavniki. Ministrica za evropske integracije Vlora Citaku se je sestala z evropsko komisarko za notranje zadeve Cecilio Malmström na temo vizumske liberalizacije.

Kosovo je edini del Zahodnega Balkana, kjer prebivalci za vstop v EU še potrebujejo vizume. Vizumsko obveznost za državljane Črne gore, Srbije in Makedonije je Unija odpravila leta 2009, leto pozneje pa je ukinila še vizume za državljane Albanije in BiH.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.