Svet
3 ogledov

EU? Ne, hvala!

Gunnar Bragi Sveinsson EPA
Islandci so spet prekinili pristopna pogajanja z Evropsko unijo.

Islandci bi se morali o pristopu k Evropski uniji izreči na referendumu, a se je njihova vlada odločila za prekinitev pristopnih pogajanj. 

Vladajoča desnosredinska stranka Stranka napredka in njen koalicijska partnerka Stranka neodvisnosti sta se dogovorili o novem zakonu, s katerim bodo umaknili kandidaturo za pristop k Evropski uniji, ki so jo vložili leta 2010.

Pogajanja z Brusljem so se sicer ustavila že kmalu po islandskih parlamentarnih volitvah aprila lani. Obe stranki sta se v svojih vladnih načrtih sicer dogovorili, da bodo za mnenje o pristopu na referendumu vprašali ljudstvo, a do tega ne bo prišlo.

Zadnja javnomnenjska raziskava je pokazala, da si več kot polovica Islandcev želi biti del Evropske unije, poroča časnik Iceland Review, kar pa ne pomeni, da bi bil enak tudi rezultat referenduma. Mnenje Islandcev je namreč zelo spremenljivo. Maja 2013 je bilo proti vstopu v Evropsko unijo kar 68 odstotkov Islandcev. Ta številka se je že novembra znižala na 58 odstotkov. So si pa želeli referenduma. Konec lanskega leta se je 80 odstotkov prebivalstva izreklo za referendum.

Islandija je že del schengenskega prostora. Eden od problemov, ki jih ima Islandija z Brusljem, je vprašanje kitolova, ki ni skladen s pravili unije, a se mu Islandija ne želi odpovedati. Podporniki EU pa poudarjajo, da bi uvedba evra povečala njihovo gospodarsko stabilnost.

Komentarjev 5
  • URIAH HEEP 17:26 21.marec 2014.

    Bravo, še so pametni ljudje oz vlade na tem svetu!

  • KLOBO 18:16 22.februar 2014.

    Smo tko stabilni, da kar naprej fehtamo denar. V EU nam ga ne dajo, gremo pa mafijo prosit za dolarje !! PRAV SUPER NAM GRE.

  • radsemastimzmesom 18:05 22.februar 2014.

    Glup si ko točak!