Svet
12 ogledov

EU o zaostritvi med Švedsko in Belorusijo

EU EPA
V Bruslju se bo danes na izrednem zasedanju sešel politični in varnostno politični odbor EU (PSK), ki bo obravnaval nedavno zaostritev odnosov med Belorusijo in Švedsko.

Belorusija je Švedski v sredo sporočila, naj do 30. avgusta umakne vse diplomate iz Belorusije, sama pa je umaknila svoje predstavnike iz Švedske. Minsk se je za to odločil nekaj dni po tem, ko je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko v petek izgnal švedskega veleposlanika v Belorusiji Stefana Erikssona.

Do izgona Erikssona je prišlo nekaj dni po akciji švedskih aktivistov, ki so nad Belorusijo iz manjšega letala spustili več sto plišastih medvedkov na majhnih padalih in pozivali k svobodi govora ter zaščiti človekovih pravic. Uradno v Minsku sicer kot razlog za izgon veleposlanika niso navedli "invazije medvedkov". Poleg tega naj bi bila v ozadju še jeza Minska, ker se je veleposlanik sestal s predstavniki opozicije v Belorusiji.

Švedska je v odgovor napovedala, da novoimenovanemu beloruskemu veleposlaniku ne bo dovolila prihoda v državo in da bo dva beloruska diplomata pozvala, naj zapustita državo.

Članice Evropske unije (EU) so se februarja odločile protestno umakniti vse svoje veleposlanike iz Minska, potem ko je Belorusija po uvedbi sankcij EU izgnala dva evropska diplomata. Aprila so se diplomati nato vrnili, Eriksson pa je bil med prvimi. EU je sankcije proti Belorusiji uvedla zaradi ostrega zatiranja opozicije in kratenja človekovih pravic.

Komentarjev 1
  • sprehajalec 23:03 10.avgust 2012.

    Ja, nerodno, pa ravno ko Škrabec Riko oziroma nekaj podobnih gradi hotele v Minsku. Je projekt, eden redkih, poleg Pipistrela, da je kaj za pokazati, nezadovoljnim množicam. Dvorna predstava, drugo je v glavnem vse crknilo.ssIn je Slovenija prevzela aktivno vlogo ...prikaži več lobiranja za Lukašenka v Bruslju. Nerodna stvar. Se bo treba odločiti, ali Švedi, ali Slovanski bratje.