Svet
8 ogledov

EU-opazovalci v Gibraltar

Ladje v Gibraltarju Reuters
V luči spora med Španijo in Veliko Britanijo glede Gibraltarja bo Evropska unija na to britansko čezmorsko ozemlje poslala svoje opazovalce.

Ti naj bi na območju čim prej preverili, ali se na meji med Gibraltarjem in Španijo upoštevajo določila EU, so sporočili v Bruslju.

Napotitev opazovalcev EU je v petek zahteval britanski premier David Cameron. O tem se je nato danes predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso v telefonskem pogovoru dogovoril s španskim premierom Marianom Rajoyem.

Spor zaradi umetnega grebena

Nov spor med Veliko Britanijo in Španijo zaradi Gibraltarja je nedavno sprožil umetni greben, ki ga je zgradil Gibraltar in ki po trditvah Španije njihovim ribičem omejuje pravico do ribarjenja.
Madrid se je odzval s poostritvijo kontrol na meji z Gibraltarjem - uradno zaradi zaostrovanja boja proti tihotapljenju -, kar je povzročilo dolge zastoje, in napovedal tudi uvedbo pristojbin za prestop meje. London je na drugi strani zagrozil, da bo poostren mejni nadzor postavil pred evropska sodišča, saj naj bi bil pretiran.

V okviru načrtovanih vojaških vaj v Sredozemskem morju je sicer danes v Gibraltar priplula britanska vojaška ladja.

Komentarjev 2
  • privat 22:19 23.avgust 2013.

    tam je nadzor....

  • VSK 13:48 20.avgust 2013.

    ne razumem... zakaj Gibraltar - saj nimajo nafte ??!!!