Svet
3519 ogledov

EU preklicala denar za Turčijo, Erdogan grozi

Recep Tayyip Erdogan EPA
Erdogan o referendumu glede vstopa Turčije v Evropsko unijo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je včeraj napovedal, da bo razmislil o referendumu glede vstopa Turčije v Evropsko unijo. Izrazil je ogorčenje nad procesom, za katerega meni, da vključuje predsodke proti muslimanom.

Glasovanje o tem, ali naj Turčija nadaljuje s pogovori za kandidaturo za članstvo v Evropski uniji bi lahko končalo pristopna pogajanja, s katerimi so začeli leta 2005, s čimer bi še povečalo njen razkorak z Zahodom.

Države Evropske unije, zlasti Nemčija, so kritične do Turčije in Erdogana po vojaškem udaru leta 2016. Po čistki, ki je sledila neuspelemu preobratu, je oblast zaprla več kot sto tisoč ljudi, ugasnili so številni mediji.

Erdogan je kritičen zaradi, kot to vidi sam, premajhne podpore Zahoda Turčiji. "Smo v letu 2018, EU nas še naprej pušča čakati," je včeraj izpostavil na javnem forumu v Istanbulu. "Morali bi se vprašati 81 milijonov ljudi in videti, kakšna je njihova odločitev glede tega."

V kolikor bi Turčija izpeljala referendum, bi lahko - kot je poudaril Erdogan - posledice sledile takoj. Erdogan sicer že dlje časa obtožuje članice Evropske unije, da so protiislamsko nastrojene in da z nelagodjem gledajo na možnost, da imajo v svoji skupini državo z večinsko muslimanskimi državljani.

Recep Tayyip Erdogan Turčija Svet Erdogan zmagal že v prvem krogu volitev

EU preklicala pomoč

Evropski poslanci so medtem v torek preklicali 70 milijonov evrov predpristopne pomoči za Turčijo, ker ni napredka glede spoštovanja temeljnih evropskih vrednot, kot so vladavina prava, demokracija, človekove pravice in svoboda medijev. Sredstva bodo sedaj namenili programom, ki se ukvarjajo z migracijami, je poročala STA.

Evropski parlament in Evropski svet sta že lani na proračunskih pogajanjih sklenila, da bodo preklicali 70 milijonov evrov pomoči Turčiji za proračunsko leto 2018, če se država ne bo vidneje izboljšala na področju vladavine prave in drugih temeljih evropskih vrednot.

Ker v poročilu Evropske komisije, ki je bilo objavljeno aprila, niso izpostavili izboljšav, ampak so celo ugotovili, da se Turčija odmika od Evropske unije, so sklenili, da država kandidatka za vstop v EU ni izpolnila zastavljenih pogojev.

Erdogan, Turčija Obljube Svet Erdogan napoveduje ljudske kavarne, kjer bo vse zastonj

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • erikkk 07:42 06.oktober 2018.

    Je EU končno srečala pamet ...

  • JUTRIBOLJŠEBO 13:46 05.oktober 2018.

    Še to bagro naj sprejmemo v EU, potem smo pa res dokončno zaključili zgodbo o Evropi.

  • joc37 12:12 05.oktober 2018.

    Me zanima, če bi bila Turčija svetovna velesila (sj je nekak) in bi imel pogajanja za vstop EU v Turčijo. Kako bi Zahod, odobraval njihove medije v Evropi, ko bi označevali vse za morilce živali, in da jedo živalsko meso ...prikaži več in da imajo razvrat s pitjem alkohola? In so doživeli napad zahodne kulture na njihov način življenja, DEJSTVO, z zahodnimi mediji!