Svet
9 ogledov

EU prioriteta ameriških vohunov

dan zmage v moskvi Reuters
Eden od dokumentov, ki jih je razkril žvižgač Edward Snowden, naj bi dokazoval, da je Evropska unija ena od ključnih tarč nadzora ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA).

O tem poroča nemški Der Spiegel, ki se sklicuje na zaupen dokument iz aprila 2013, v katerem naj bi Washington kot najpomembnejša področja nadzora EU navedel zunanjo politiko, mednarodno trgovino in ekonomsko stabilnost unije. Področji novih tehnologij in energetske varnosti pa naj bi bili za ZDA manj pomembni.

Zadnja razkritja naj bi tako potrjevala poročila o vohunjenju ZDA v prostorih EU v Washingtonu, New Yorku in Bruslju, ki so razburila evropsko javnost, dodaja nemški tednik.

Nemčija, Francija, Japonska le srednjega pomena

Glede posameznih držav je sicer Washington na vrh seznama najpomembnejših ciljev nadzora uvrstil Kitajsko, Rusijo, Iran, Pakistan in Severno Korejo, medtem ko naj bi bil nadzor Nemčije, Francije in Japonske le srednjega pomena, dodaja Der Spiegel.

Zaradi razkritja spornih vohunskih programov je Washington v zadnjih tednih na udaru številnih kritik, afera pa je tudi ogrozila trgovinska pogajanja med EU in ZDA. Ameriški predsednik Obama je sicer v petek obljubil večji nadzor nad ameriškimi tajnimi službami ter večjo transparentnost njihovega delovanja.

Nekdanji pogodbeni analitik NSA Snowden se trenutno nahaja v Rusiji, ki mu je v začetku meseca odobrila enoletni azil. Odločitev Rusije je tako razočarala Obamo, da je odpovedal srečanje z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom pred vrhom držav G20, ki bo potekalo 5. in 6. septembra v Sankt Peterburgu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.